7. September 2024

Square Enix investerer i Fedora Linux-baserede Playtron

Den japanske spiludgiver Square Enix, der står bag bl.a. Final Fantasy og Tomb Raider (via opkøb af Eidos), har investeret i startupvirksomheden Playtron. Og hvorfor er det nu interessant på en Open Source-fokuseret blog som min?

Jo, Playtrons softwareløsning, PlaytronOS, er som allerede skrevet i overskriften baseret på Linux-distributionen Fedora Silverblue. Det er sød musik i mine ører. Silverblue er en såkaldt immutable distro, hvor selve operativsystemet ligger på en read-only partition på din computers harddisk. Dit home-drev ligger på en anden partition, som er skrivbar som normalt. Adskillelse af brugerdel og systemdel gør det mere forudsigeligt at køre f.eks opdateringer.

Playtron kan så levere en løsning som hardwareudviklere- og producenter kan ploppe på deres hardware i stil med Valves Linux-baserede SteamOS eller Microsoft Windows. Omdrejningspunktet for Playtron vil i begyndelsen være håndholdte gamingkonsoller, men det kan meget vel udvikle sig til meget mere, hvis alt går efter planen. Læs evt. The Verges artikel nedenunder, hvor de skriver om Playtrons visioner.

Oven i hatten så har Playtron allieret sig med udviklere fra hhv. SteamOS-forken ChimeraOS og Box64-emulatoren. Spørgsmålet er så, om det er klogt at satse på ARM-til-x86-64 emulering at gå egne vegne fremfor at bidrage til f.eks Valves Proton-projekt?

Teknisk virker direkte emulering umiddelbart som en bedre løsning, for kigger man i WINE og Protons source repos, så laves der en del specifikke patches til enkelte spil - det betyder formentlig, at man aldrig opnår 100% dækning. Her kan det vise sig mere fordelagtigt at tackle problemet med rigtig emulering af x86-64-platformen. Hvor meget må tiden vise.

Apple fik absolut hæderlig performance ud af deres Rosetta2-emulering, da de gik fra Intel CPU’er til ARM64. Det kan Playtron givetvis også opnå. Jeg har dog aldrig set Apple-hardware tygge på spil i den sammenhæng, så jeg ved ikke om det også gjaldt spil. Spørgsmålet er også, om det er en overgangsfase. Selvom x86-platformen vil leve videre i mange år endnu, så er der alligevel tegn på opbrud. ARM og RISC-V CPU’er er superinteressante, særlig sidstnævnte fordi Open Source ISA osv. men begge, fordi de er fleksible, og kan konfigureres alt efter hvilken opgave, de skalløse.

Kan Linux-platformen holde momentum indenfor spilbranchen, så tegner fremtiden rigtig lys og det er godt for spilentusiasterne, at der kommer flere valgmuligheder. Teknologisk set, så er det en spændende tid, vi lever i lige nu. Husk at nyde det.

Links

Playtron
https://github.com/p … ytron-os/playtron-os
Fedora Silverblue
The Verge - “Playtron: the startup hoping…”
Box86/Box64 benchmarks (2022)