22. August 2024

GNU CoreUtils

Linux-entusiasten Robert Elder har lavet en imponerende liste over The GNU Core Utilities-kommandoer, ofte forkortet GNU CoreUtils. Programpakken er udviklet af The Free Software Foundation og er en del af alle Linux-distributioner i større eller mindre grad. Udviklingen går helt tilbage til 1992, så det er i den grad gennemprøvet software.

Hvis du har tæsket rundt i terminalen på din Linux, kender du allerede f.eks ‘ls’ eller ‘cat’. Nogle af GNU CoreUtils programmerne er kompatible med POSIX-standarden, hvilket betyder, at de forventes at fungere ens på tværs af operativsystemer, der forsøger at overholde POSIX.

Måske har du også hørt om BusyBox: Nogle embeddede systemer vælger at bruge Busybox, som reimplementerer programmer fra GNU CoreUtils ned i én stor størrelsesoptimeret eksekverbar fil, som er nemmere at distribuere. Funktionelt kan Busybox næsten det samme som storebror GNU CoreUtils. Med tryk på næsten, for de er ikke helt ens.

Anyways, fedt med Roberts oversigt - der er i hvert fald nogle kommandoer, jeg ikke lige kendte.
På hans Youtube-kanal gennemgår han samtlige kommandoer minutiøst, så tjek den, hvis du hellere vil se video i stedet for at læse. Link herunder. ;)

Links

Robert Elder: GNU CoreUtils Package Guide
Roberts Youtube-playliste med gennemgang af CoreUtils programmerne
GNU core utilities hos FSF
André Machado: Comparing Coreutils…

Add comment

Fill out the form below to add your own comments