6. August 2024

Vanilla OS 2 “Orchid”

Youtube-kanalen “The Linux Experiment” har testet Vanilla OS 2, der er en såkaldt Immutable Linux distro. “Immutable” betyder noget, der ikke ændrer sig. Idéen er da også, at Vanilla optager 3 partitioner. Og nu… Tungen lige i munden: Partition 1 og 2 er read-only systempartitioner, og den 3., som indeholder dine egne data (f.eks din home-partition).

Sådan virker et immutable system

Når du starter Vanilla OS 2 vil den køre på partition 1. Når der så er opdateringer vil den installere opdateringer til partition 2. Efter en reboot vil Vanilla boote fra den friske partition 2, og den får så status som aktiv systempartition. Dine egne data ligger isoleret på partition 3, så de er grundlæggende afsondret fra resten, uanset hvilken partition Vanilla OS booter fra. Linux-partitioner er i de senere år blevet refereret til via UUID’er, så de kan stykkes sammen i spændende konfigurationer, tjek evt. status på din computers med

less /etc/fstab

(åbnes i read-only mode)

Skulle en opdatering af en eller anden grund fejle, vil du kunne gå tilbage til den gamle opsætning på partition 1. Når partition 2 er i drift, installeres opdateringer på partition 1, og efter en reboot bliver partition 1 igen den aktive systempartition.

Immutable, next?

Jeg synes immutable Linux-distroer er et spændende koncept, som jeg desværre ikke har haft mulighed for at udforske endnu, men det kan jeg vist ikke blive ved med at udsætte. Jeg er yderst konservativ, når det kommer til opdateringer, for jeg favoriserer stabilitet over nye features. Ubuntus LTS-udgaver har altid været klippestabile for mig, men måske også lidt kedelige, fordi man ikke har fået de seneste opdateringer til f.eks GNOME-desktoppen osv. Jeg har indimellem savnet at kunne teste nyere ting af i en live-setting, uden at jeg skal måsle med virtuelle maskiner, og her er muligheden måske.

Links

Linux Experiment: Immutable Linux, without the hassle? Vanilla OS 2 Orchid