2. Juli 2024

Destination Linux, RISC-V og Framework

Det er år og dage siden jeg har set “Go’ morgen Danmark” på TV. I stedet ynder jeg at hoppe på Youtube og se f.eks Destination Linux til min morgenkaffe.

Destination Linux
‘ seneste episode berører nogle af de emner, jeg synes er superinteressante ift. “morgendagens” computere. RISC-V processoren og Framework-computeren. Det er to områder, jeg er megabegejstret for, for det er alternativer til den sti, som megakoncernerne har lagt for os. Og nu lader det til, at det hele smelter sammen, for DeepComputing har lavet et mainboard, der passer i den modulært opbyggede laptop fra Framework.

RISC-V

RISC-V-processoren er Open Source, så du kan lave dit eget CPU-design “i morgen”. Den er ligesom ARM-processoren en Reduced Instruction Set Architechture. I sammenligning med CISC-processorer (C for complex) som du kender fra AMD og Intel, kan en RISC-processor ofte - men ikke altid - lave beregninger hurtigere end en CISC-processor. Baggrunden er, at den bruger et mindre antal instruktioner til at udføre en handling, end det er tilfældet for en CISC-processor ved simple operationer.

Men dens virkelige fordel er, at den kan gøre det med meget lavere strømforbrug, hvorfor RISC-processorer fra f.eks ARM og Qualcomm er utroligt populære i f.eks mobiltelefoner. RISC-V-processoren findes endnu ikke i ret mange mainstream-produkter, for den er stadig lidt underpowered og der mangler værktøjer. Men udviklingen sker med kvantespring i øjeblikket, så jeg er slet ikke i tvivl om at det bliver rigtig spændende indenfor et par år.

Link: https://riscv.org/

Framework-laptop’en

Framework-laptop’en er spændende produkt, jeg håber, vi kommer til at høre meget mere om. På overfladen ligner det bare en laptop, men djævlen ligger i detaljen. Det, der er specielt ved Framework-laptop’en, er at du kan udskifte hardwaren i den i moduler - lidt ligesom din selvbyggede desktop-PC. Jeg er ikke ekspert på området, men det virker langt mere bæredygtigt at udskifte komponenter end det Apple, Dell og de andre kan præstere, for de vil gerne have dig til at skifte hele dynen med jævne mellemrum - og gerne så ofte som muligt. De har muligvis trade-in-programmer, men hvad så med alle de PC’ere og Macs, der ikke bliver sendt ind - hvor ender de? Kan man være sikker på, at det ikke ender på lossepladsen? (psst. installér Linux eller en BSD på din gamle hardware)

Anyways, Framework er et friskt pust i en på mange måder fastlåst IT-branche - jeg håber mange flere arver den måde at bygge hardware på, for det kunne være en “gamechanger” ift. en mere bæredygtig fremtid.

Links

https://frame.work/dk/en
Framework RISC-V mainboard