25. Juni 2024

OMAKUB - For the love of Linux

Bag det interessante navn findes et setup, der gør din Ubuntu 24.04 klar til udvikling.

Det er ikke en distribution, men et install-script, der lægger sig oven på Ubuntu 24.04.

Bag setup’et står David Heinemeier-Hanson, grundlæggeren af Ruby On Rails + vild Le Mans-racerkører - og han er skiftet fra Apple til Linux … Og det er skægt, for David og Macs nærmest har hængt sammen som ærtehalm siden han startede udviklingen af Rails og Basecamp sammen med Jason Fried i 37signals.

Jeg er spændt på, om DHH hænger ved, eller om han møder for mange roadblocks ifm. skiftet, så han evt. hopper tilbage til MacOS. Det håber jeg naturligvis ikke, fordi jeg tror og håber, at hans interesse for feltet kan betyde, at flere tjekker Linux ud. Der har vi mennesker jo sommetider en flokmentalitet, der gør, at vi lige indimellem skal bruge nogle andre, til at validere at noget er værd at bruge tid på. Og jeg tror mange Mac-brugere spørger, hvorfor de skal bruge tid på Linux, indtil de så selv mærker de restriktioner, Apple pådutter dem enten direkte eller indirekte.

OMAKUB kan også puttes på en Ubuntu i en virtual maskine, hvis du ikke er helt klar til at skifte.

Installationsmetoden af OMAKUB er interessant og veludført - faktisk så mener jeg, at 90% af de respins af distroer, du finder på DistroWatch, kunne have været distribueret på denne måde istedet for at lave en hel ISO ud af det. Supercool! Jeg tror egentlig lige, jeg forker projektet og laver mine egne tilpasninger. Og OMAKUB-repo’et er sirligt organiseret, så det er ret nemt at følge hvad hver enkelt script gør.

Sidenote: Jeg har kigget på Ruby og Rails ad flere omgange. Det er sjovt, men jeg tænkte dengang, at code scaffolding var det mest bøvlede, jeg nogensinde havde set. “Lad mig da køre mine SQL-scripts i fred”, tænkte jeg - for jeg ville vide, hvad der foregik, og synes at db-migreringsprocessen var spooky. Det viste sig jo så, at være ret overskueligt alligevel - og nu vil jeg helst ikke undgå den slags CLI-tools, fordi det sparer tid og jeg er “tåsset” med, at jeg kan definere database-stuff i kode.

Rails var skyld i, jeg lærte om MVC-designmønstret i sin tid. Og jeg synes stadig den form for kodeseperation er noget af det fineste, der eksisterer, fordi det er så tydeligt, hvad der foregår (hvisker… Separation of Concerns). Skæbnen ville, at der ikke fandtes/findes nogen Ruby-hosts i DK, så jeg nåede aldrig videre. Men når jeg læser Ruby-kode, så kan jeg godt forstå, hvorfor så mange er begejstret for sproget og Rails. Nu - mange år senere - har vi alle mere eller mindre nem adgang til cloud-servere, så måske skal jeg kaste mig over Ruby og Rails igen?

Links

https://github.com/basecamp/omakub
https://rubyonrails.org/
https://ddh.dk/

Add comment

Fill out the form below to add your own comments