Techmediet Ars Technica spekulerer i, at Apple kan være på vej til at stoppe supporten for visse modeller af Intel-baserede Macs, når MacOS Sequoia kommer. De skriver, at Macs igennemsnit får 6,6 års OS-opdateringer + 2 års sikkerhedsopdateringer derefter. At Apple afliver modeller med jævne mellemrum er noget, de har en lang tradition med. Og man kan desværre få sig en lang næse, når man køber en Apple-model til nedsat pris, hvis man ikke kender til denne praksis. Her er det vigtigt huske på, at tidshorisonten for support følger modelnummeret og ikke købstidspunktet. Ars Technica skriver, at det højest sandsynligt bliver Macbook Air 2018/2019, der ryger først.
Men altså, bruger du udelukkende din Mac til surf og tekstbehandling, så behøver du ikke vælte ud at købe en ny med det samme, førend at sikkerhedsopdateringerne stopper i 2026. Men jeg vil selvfølgelig til enhver tid opfordre dig til at prøve en Linux-distribution og se om dine IT-behov kan dækkes der - så kan du bruge din Intel Mac til solen brænder ud, næsten.. Du skal selvfølgelig gøre op med dig selv, om du ønsker at prøve Linux, for det kræver noget tilvænning og research. Supporten taler for sig selv: Linus Torvalds og Linux-kernens øvrige udviklere droppede først Intel 80386 processoren i 2012, en processor bygget af chip-giganten i midt-80′erne, hvilket må siges at være noget af en tidsramme.
At supporten følger Apple-hardwarens udgivelsesår og ikke tidspunktet for købet er også vigtigt at huske på, hvis du står og overvejer at købe en refurbished Mac. For det er min erfaring, at man ikke nødvendigvis bliver oplyst omkring supportforhold, når man køber refurbished hardware.
Ars Technicas artikel indeholder også nogle interessante statistikker. Kigger jeg på statistikken, kan jeg se, at Apple er mere generøs med eftermarkeds-opdateringer, end jeg hidtil har antaget. Men hvis de var rigtigt seriøse omkring at bekæmpe mængden af e-skrot, så burde de tilbyde, at man fortsat kunne få sikkerhedspatches, mod betaling naturligvis.
De har dog trade-in-programmer, hvor man kan aflevere sit gamle hardware, så til syvende og sidst er det brugerens ansvar at komme af med hardwaren miljørigtigt. Men sådan helt grundlæggende, så bliver jeg bestemt aldrig fan af, at man afliver perfekt fungerende hardware kunstigt ved at fjerne software-supporten. Egentlig ville den bedste løsning være, hvis de gav eftermarkedsupporten videre til Open Source-miljøet.. Men det er måske en for stor udfordring for koncernens profitmaksimeringsstrategi. Apple bryder sig ikke rigtig om direkte konkurrence, hvilket de fik en smagsprøve på i slut-80′erne, da de tillod Mac-kloner. Det sidder måske i dem endnu, og kan forklare, hvorfor forretningen styres, som den gør i dag, for det var en tid, hvor selskabet var på randen af bankerot.
Links
Ars Technica: MacBook Air gets hosed, other models hold steady in macOS 15 as Intel support fades
ZD Net: Good-Bye 386: Linux to drop support for i386 chips with next major release (artiklen er fra 2012)