30. Maj 2024

Linux-drømme: “Min” Linux-distribution

Nu skrev jeg i går om problemerne med Linux - det ændrer dog ikke ved, at vi har et knaldgodt økosystem, prøv f.eks at besøge ubuntudanmark.dk, hvor der er en venlig, hjælpsom atmosfære.

I dette indlæg vil jeg prøve at skitsere mine idéer med en Linux-distribution med mit eget aftryk. Som jeg nævnte i tidligere indlæg, så ligger arbejdet nogle år ude i fremtiden, men derfor kan man jo godt drømme. Jo tættere på, vi kommer, jo mere ved vi så om, hvad der kan lade sig gøre.

Pre-boot

Hvis du har læst mit forrige indlæg, så skinner det nok igennem, at jeg synes Linux-miljøet, bruger for lidt krudt på at lave distributionerne forskellige. Sådan virkelig forskellige. Linux Mint går for at være en begyndervenlig Linux, og den er mere helstøbt end de fleste - men den mangler stadig bedre “onboarding”-muligheder.

Vi har aldrig rigtig fået en “bedstemorvenlig” Linux, selvom mange af værktøjerne eksisterer, og egentlig “bare” mangler lidt finpudsning. Der bliver brugt for lidt tid på integrationer, der gør funktionerne “lækre”. Det udspringer måske af, at vi kunne bruge flere grafiske designere og brugerflade-eksperter i Open Source-miljøet?

Da Windows 95 kom ud, prøvede Microsoft at lave en alternativ brugerflade til Windows, der hed Microsoft Bob - den blev ikke nogen succes, men jeg synes den var frisk i den forstand, at den forsøgte at gøre operativ systemets brugerflade til noget letforståeligt. Netop fordi vi ikke skal sælge et produkt og følge en hidsig forretningsstrategi i Linuxland, så kan vi eksperimentere alt det, vi lige lyster.

Jeg sidder selv med hjulene - i begge lejre, som hhv. kodenørd og grafisk designer. Jeg kender mig selv, og ved, at version 1 altid bliver noget crap, men jo mere finpudsning, jeg foretager, jo tættere kommer jeg på det, jeg egentlig ønsker. Arbejdet her vil være min mulighed for at gå mere agurk med low-level stuff, som jeg længe har ønsket, samtidig med, at jeg kan trække på min design-erfaring.

Jeg er ikke så bekymret for at gøre tingene anderledes, ej heller selvom det er “ilde set” i dele af community’et, for det viser, hvor mangfoldigt Linux kan være. Lidt ligesom Canonicals Ubuntu i starten, hvor de udviklede deres egen GUI - Unity og display server’en Mir. De måtte backtracke, fordi udviklingsarbejdet tog for mange ressourcer, og Unity er i dag GNOME med plugin-tilpasninger, men lever også videre under navnet Lomiri.

Der var mange, der ikke kunne lide det, Canonical gjorde, men det gjorde netop at der pludselig kom flere muligheder. Ubuntu er i dag stadig en af de mest brugte distroer. Det betyder ikke, at jeg er enig i alle deres strategier, men de skal dog have cadeau for at turde prøve noget andet.

Det ærgrede mig, at Canonical ikke havde mulighed for at føre Mir/Unity visionen ud i livet, men omvendt skal man heller ikke genopfinde den dybe tallerken, medmindre det giver mening.

En Opinionated Linux

“Min” Linux bliver en “opinionated” Linux rettet mod “Hr. og fru Danmark”. Den skal være så letvægt som overhovedet muligt, for styresystemet er egentlig ikke vigtigt for brugeren, det er hurtig og nem adgang til dine programmer til gengæld.
Derfor kommer vi til at handle at skralde overflødige ting væk. Jeg vil hellere lave en smal distribution end en, der forsøger at være alt for alle.

Derfor bliver der heller ikke en million pakker i det tilknyttede repository. Vi udvælger det, vi synes er creme de la’ creme, og arbejder videre med det, mens vi bygger vores eget økosystem, a’la GNOME Circle. Kvalitet over kvantitet. Det betyder jo ikke, at brugerne ikke vil kunne bidrage med nye pakker. Naturligvis. Men der skal være en vis standard.

Lidt flygtige opbygningstanker

* Brugervenligt… Nærmest Apple-pædagogisk
* Choose your adventure - skal du bare bruge en browser eller et fuldblods OS, udvid senere.
* Gemme så meget teknisk-mumbojumbo væk som overhovedet muligt. Computeren er et underholdnings/arbejdsværktøj for alle - ikke kun en legeplads for tekniknørder
* Minimal Debian-baseret (tænk Slax eller ChrunchBang++)
* x86-64 og ARM64 arkitekturer
* Understøtte større open source webapps via desktop-integration
* Fediverse integration (men på hvilken måde?)
* Wayland/Pipewire
* Root mountes som read-only, og programmer mappes til brugerens eget app-bibliotek i $HOME
* Init: OpenRC. Simpelt at ændre sin bootkonfiguration
* Online/Offline hybrid, m. IPFS-integration
* Fjerne snitfladen mellem cloud og ikke cloud.
* Nem adgang til theming - tilpas din desktop med HTML/CSS.
* NextCloud, Matrix og Jitsi-integration m.fl.
* Smertefri integration med åbne IOT-devices (det er alt for geeky i dag)
* Desktopmiljø: Ukendt, men en udvidelse af noget eksisterende
* ZFS-filsystem
* Flatpak og AppImages baseret-softwarecenter
* WASM runtime first class