28. Maj 2024

Kan alle lære at bruge Linux?

English auto-translation by Google

Det korte svar er ja, naturligvis!

Jeg er aktiv i vores lokale Linux-brugergruppe og der har vi folk over 70+ år, der styrer Linux med hård hånd, så selvfølgelig kan du lære det også.

Og nu da alle de store IT-giganter vil stoppe AI-funktioner ned i din hals, så bør du spørge dig selv, om ikke det er tid at overveje et skifte til en platform, der ikke er drevet af store forkromede forretningsplaner. Med i baggagen får du så også muligheden for at udvide levetiden på din computerhardware ganske betragteligt, for på Linux og BSD-platformene er der er ingen softwareproducenter, der har en aktie i at tvinge dig til at købe nyt hardware andet end når det går i stykker.

Har du en gammel Intel-baseret Mac kan du med fordel installere Linux på den, og når Apple om få år afliver M1-platformen ved ikke længere at udsende softwareopdateringer, så knald Linux på den og glæd dig over, at du stadig har noget hardware med liv i.

Du behøver ikke flyde med strømmen og lade IT-giganterne diktere, hvordan du bruger din computer - med Linux og andre open source-systemer kan du til enhver tid tilpasse dit system, som du har lyst.

Behold det gamle ved siden af

Der er ingen, der siger, du skal kyle det gamle styresystem helt ud - mit eget skifte skete gradvist over flere år. Linux kan sagtens eksistere sideløbende med dit andet system på samme disk. De fleste Linux-installationsprogrammer spørger dig om du vil beholde det gamle. Er du gamer, så skal du nok overveje stadig at dualboote Windows på din computer, for spilproducenterne smider for meget grus i maskineriet.

Selvom Proton, der driver Steam Deck’en, kan køre mange Windows-spil, så betyder spilproducenternes anticheat-systemer ofte, at spil ikke virker på Linux. Når det så er sagt, så forbedres mulighederne dag for dag, og derfor findes mange af de programmer, du kender, også til Linux. Chrome, Spotify, VLC, Steam, Blender, Thunderbird, GIMP, Krita, Inkscape, osv. De er der alle.

MitID fungerer også, selvom Digitaliseringsstyrelsen ikke understøtter Linux officielt. Der er en mindre bug i Firefox, når man trykker “Åbn MitID app”, så går den ikke til næste skærmbillede, men den kommunikerer stadig med MitID, for din MitID-app på telefonen går videre til næste trin med QR-koden sekundet efter du har åbnet den. Så det virker dog.

Det er typisk offentlig dansk IT ikke at understøtte Linux (herunder ChromeOS, selvom skolevæsnet bruger dem) Når Digitaliseringsstyrelsen aktivt fravælger mindre desktop-platforme, så kultiverer de også duopolerne Microsoft og Apple, og er aktivt med til at forhindre ethvert fremskridt, der kan åbne markederne til forbrugernes fordel.

Giv det tid

Jeg vil ikke lyve, det kommer til at koste en del frustrationer at skifte. Du skal lære et helt nyt økosystem at kende, men jeg lover dig, at det er sliddet værd. Det kræver tilløb og vilje at aflære det, man allerede ved. For du kommer med x års erfaring i baggagen fra et andet system.

De fleste tror stadig, at Linux er et system for nørder, der elsker at tæske kommandoer ind på en kommandolinie, men stort set alle Linux-distributioner har et software center i dag, hvor du henter programmer fra, så behøver du praktisk talt kun røre terminalen/kommandolinien, når du skal lave administrative ting. Der findes der som regel også en “peg-og-klik”-måde at gøre det på.

Og så må jeg sige, at det på det varmer meget at vide, at Linux bygges af et verdensomspændende fællesskab af både private og virksomheder. Selvfølgelig bidrager de nogle gange til Linux-kernen for at forbedre deres egne produkter, men alt tæller i det store regnskab, for alle får gavn af de bidrag der kommer ind. Sidstnævnte tjener stadig styrtende med penge på konsulenttjenester, clouddrift osv.

Jeg ville ønske, at verden var drevet på den måde altid, og ikke af lurvede strategier og folk der profitterer på, at lave aflukkede software og hardware-miljøer. Måske en dag, når verden træder et trin op på bevidsthedsstigen.

Til sidst

Prøv Linux, og prøv undervejs at fordybe dig i fællesskabet omkring det, det giver det hele en ekstra dimension. Jeg garanterer dig, at det er en oplevelse, uanset hvilken sti, du vælger fremad.

NB: Jeg linker nedenunder til mine begynder-favoritvalg - både Linux Mint og Zorin er baseret på “storebror” Ubuntu, men tilbyder funktioner, der gør at du lettere kan glide fra Windows over i et Linux-miljø. Distrowatch er medtaget for at give dig et billede af, hvor mangfoldigt Linux og BSD-miljøet er.

Links

Linux Mint
ZorinOS
Ubuntu
Distrowatch