26. Maj 2024

Alternativt navn til Fediverset?

Vi har haft en lille debat ovre på Mastodon, hvorvidt man skulle give The Fediverse et alternativt navn. Et supplement. Det er jo øjensynligt en større proces, fordi navnet The Fediverse har manifesteret sig i mange af os over år, men det er altid sundt at idéudvikle. @Abekonge og Fridjof nævnte, at man i Norge kalder Fediverset for “Alheimen”. Det synes jeg egentlig også er ret fedt, fordi det hiver konceptet ned på jorden, på en ikke-teknisk, spiselig måde.

https://sunbeam.city … e/112495763273972114

Jeg vil gerne medgive, at Fediverset markedsføringsmæssigt er et lidt… irriterende navn, for når jeg nævner Fediverset for folk, der ikke kender det, så slår de en latter op, fordi udtrykket lyder måske lidt barnagtigt.

På den anden side, så er det jo lykkes reklamebranchen at fordumme reklamer så meget, at folk er vant til at æde reklamer med nuttede, animerede plysdyr. Så det kan endda være, at vi bare skal holde fast i Fediverset som navn, fordi folk husker det, selv når de griner af det.

Men … Vi er jo dybt seriøse, når vi arbejder for, at prøve at åbne internettet op, og så ville være lidt ærgerligt, at konceptet falder til jorden, fordi en del af det ikke opleves seriøst udefra. Jeg er derfor helt enig i, at det kunne være fedt med et navn, der ræsonnerer bedre. Man kan også sagtens argumentere for, at vi sagtens kan eksistere uden at man behøver at markedsføre sig selv overfor omverdenen, men jeg tror vi er en del, der godt kunne tænke os et Internet, som står for åbenhed, og her er Fediverset et af midlerne til at lirke hårdknude-situtionen op.

Malte foreslog “OpenWeb”, hvilket jeg godt kunne lide, fordi udtrykket er en våd klud i ansigtet på de superrige BigTech-firmaer, der ynder at lave deres sociale medier til lukkede, “walled gardens”. Diamentralt modsat det, Internettet er tiltænkt som. Åbenhed. Techfirmaerne laver “walled gardens” i den forstand, at de høster informationer og brugere ind i deres “haver” - deres sociale medier - men når brugere og informationer vil den anden vej, så møder de en mur.

Det svarer lidt til, at du bor i et boligområde med flere boligblokke, og så kan du kun ringe til dem, der bor i din egen afdeling, og ikke dem overfor. Den begrænsning ville folk aldrig acceptere i virkeligheden, så det er lidt mærkeligt, at man gør det som “indbygger” på Internettet.

Du burde kunne ringe fra Facebook til en bruger på Skype eller Facetime og omvendt, men det kan du ikke, fordi techfirmaerne har valgt at lukke af, for at holde dig til deres produkt. Hvis de vitterligt troede på det, de laver, så ville det slet ikke være nødvendigt at lave den slags lurvede tricks.

Både udtryk som “OpenWeb” og et dansk udtryk i stil med det norske “Allheimen” ville udfra deres ordmæssige betydning sætte en forventning til, hvad man kan møde i Fediverset, også hos dem, der vælger at koble deres tjenester på. Det er jo en måde at opfatte IT-verdenen på, på en ny, åben måde.

Vi skal ikke finde os i begrænsninger - fundamentet for Internettet er åbenhed, som i dén grad er udfordret. The Fediverse er en del af løsningen. Vi arbejder videre mod det åbne internet på hver vores måde, gennem ord og handlinger, og du er så sindsygt meget velkommen til at være med. Bare det at du opretter dig på en åben Fedivers-tjeneste som f.eks Mastodon er en start. https://fediverset.d … iverse/danske-sider/

Web 4.0 - the real open web

Add comment

Fill out the form below to add your own comments