2. Maj 2024

Microsofts Windows-problem

English autotranslation (Google Translate)

Før Ubuntu blev mit primære system var der Windows. Selvom mange af os er Open Source-nørder og har stærke meninger om, hvordan verden burde se ud i åbenhedens tegn, så har mange af os nok en lang historie med Windows. I dette blogindlæg tager skriver jeg om mine oplevelser med WIndows gennem tiden med så neutrale briller på, som overhovedet muligt.

Vi skruer tiden baglæns… Til 1993.

De første Microsoft-styresystemer, jeg stiftede bekendskab med, var Windows 3.1 og 3.11 - Windows for Workgroups. Det var i 1993. Jeg var lige skiftet fra min elskede Commodore Amiga 500 til en funklende ny 486DX2-66 MHz-maskine. Jeg følte mig ret hurtigt hjemme, da det funktionelt lignede Workbench og GEOS en del. Workbench var Amigaens grafiske brugerflade, mens GEOS fandtes til C64. GEOS var vist mest en techdemo, for jeg husker det som megalangsomt.

Win3.11 blev dog et relativt kort bekendskab, for snart efter kom Windows 95 og sidenhen var jeg med på vognen ved hver udgivelse. Windows 95 var megafedt. Vaskeægte multitasking, og en dengang moderne brugerflade - wow! Siden har udgivelserne været lidt af et “bumpy ride” for Microsoft.

Skip hver anden udgave?

Det er lidt en stående joke på internettet at ca. hver 2. Windows-release, er dårlig. Udfra egen personlig erfaring synes jeg faktisk, der er noget om snakken.

Windows Me - Millenium Edition var i min optik ikke så dårlig, som rygtet siger, men det var en ret ligegyldig udgivelse. Windows 98SE kørte allerede som en drøm. Windows 2000 og Windows XP var fænomenale - sidstnævnte lidt legetøjsagtig, men det klædte operativsystemet, at det ikke var så business-y. Man kan dog undre sig over, at Microsoft ville køre alting med administratorrettigheder ;-) Vista var virkelig tung, men jeg var vild med dens glas-agtige Aero-design. Jeg havde ikke verdens hurtigste maskine på det tidspunkt, så jeg kunne godt mærke, at det trak lige lovlig mange ressourcer.

Af nyere slemme udgivelser, så husker jeg mest Windows 8 som noget høm-høm. Windows 8 var den version, hvor Microsoft gerne ville have alle til at bruge en touchskærm. Det gad ca. ingen. Der blev de straffet af brugerne, som i stor stil blev på Windows 7. Selv fandt jeg diverse plugins, der gjorde touchfunktionen til noget sekundært, indtil Microsoft udgav rettelser, der gjorde Windows 8 tålelig. Jeg har aldrig brugt Win-tasten så meget som i den periode, for den gav adgang til en brugerflade, der lignede Windows 7.

Har Microsoft lært lektien?

Windows 7 er, efter min bedste overbevisning, måske det bedste Windows-styresystem, Microsoft nogensinde har præsteret. Der blev høvlet præcis nok af Vista til, at man fik landet et godt slutresultat med en fornuftig balance mellem performance og det visuelle look. Windows 10 fulgte de gode takter op til en vis grad. For første gang i 30 år lykkedes det IT-mastodonten at bryde den onde cirkel med dårlige god-dårlig-god-udgivelser, eller hvad? Nu var de endelig på sporet af, hvad deres brugere ville have…

Nej.

Windows 11 er en bundsolid udgivelse, hvis man kigger på den isoleret set. Den er flot at se på, og bygger videre på 10′eren. Men der er et problem: Den eneste umiddelbart synlige forskel er, at brugerfladen har fået et pift. Der er for lidt nyheder, så hvorfor pokker skulle brugerne dog skifte fra Windows 10?

Jeg ved af erfaring som mangeårig hhv. programmør / grafiker, at brugere uden teknisk indsigt sjældent hæfter sig ved løfter om lækker, gennemtænkt kode eller fede features. Den slags er - forståeligt nok - meget abstrakt for mange, da det ikke er noget håndgribeligt. Brugerne reagerer mest på det, de ser.

Læg dertil, at 11′eren havde et besyndeligt TPM 2.0-hardwarekrav i et forsøg på at push’e en bedre sikkerhedsdagsorden. Intet galt i det, men Microsoft skaber derved endnu engang en kløft mellem Windows 10 og Windows 11-brugere, og er potentielt en katalysator ift. at øge mængden af e-skrot, uden at det overhovedet giver mening.

Windows 10 blev udsendt som en gratis opdatering for at forene Windows 7 og 8-brugere på samme platform, og så jager man igen en kile ned mellem brugerne med Windows 11? Det rigtige havde jo selvfølgelig været at gøre brugen af TPM 2.0 platformen valgfri og holde systemet reklamefri. Yes, du får flere reklamer i form af app-anbefalinger i Start-menuen. Den slags skulle Microsoft holde til deres app store.

Let faldende markedsandel

Ifølge Neowin og Statcounter, så straffer brugerne dog også Redmond-selskabet ved at vende 11′eren ryggen, mens Windows 10 fastholder en høj markedsandel 9 år efter dens udgivelse.

Følgende citat kommer fra Neowin:

According to Statcounter, in April 2024, Windows 11 lost 0.97 points, going down from 26.68% to 25.65%. All those users seemingly went for Windows 10 since the OS, which will soon turn nine, crossed the 70% mark for the first time since September 2023, gaining 0.96 points.

(link i bunden af dette indlæg)

Det er bemærkelsesværdigt vildt at se et ret nyt OS med så lav en markedsandel. Det kunne tyde på, at markedet er mættet, og at folk ikke kan/vil opdatere. Hvis jeg var Microsoft, så ville jeg kigge i retning af Apple, og spendere en masse tid på at få Windows til at spille sammen med Android-baserede tablets og mobiltelefoner som en integreret enhed. Hvor Apple er bundet op på deres eget økosystem, har Microsoft frit spil ift. alle de producenter, der leverer drivere til Windows, og den mulighed synes jeg ikke, de griber. Måske mener de, at den slags integrationer er op til 3. part, men så får man sjældent nogen særlig dyb (læs: vellykket) integration.

Windows’ fremtid

Det er lidt svært at gisne om, hvordan fremtiden for Windows ser ud. Det ved kun Microsoft. Men jeg vil godt tolke på de strategiske skridt, de har taget: Det ville ikke overraske mig, hvis Microsoft gerne på sigt gerne vil have flere til at leve i/af Azure-skyen. Azure er deres store cashcow, som har givet dem rigtig pæne overskud de seneste år, koblet med AI.

Salg af traditionelle operativsystemer er mindre indbringende, end man skulle tro. For når først produktet er solgt, så er det svært at kapitalisere yderligere på det, medmindre man laver nogle tillægsprodukter (Office f.eks).

I den henseende er abonnementer hot stuff, for det er en konstant indtægt i hele produktets levetid og så længe brugeren hænger på. De kan skrue på prisen, som de har lyst. Sammenligner jeg med retailprisen på Windows 11 Home (983 kr. inkl. moms hos Proshop), så kunne de tjene “Windows 365 Home” hjem på et år ved en abonnementspris på 82 kr. Den pris er endda inkl. moms, og den avance Proshop får, så IT-giganten kunne naturligvis sætte abonnementsprisen længere ned, og stadig tjene på det.

Derfor kunne pilen godt pege i retning af, mener jeg, at de indenfor en årrække varmer op til, at Windows bliver en abonnementsløsning. Akkurat som er tilfældet med Windows 365 til erhvervssegmentet.

Måske bliver det i starten et tilvalg til den “normale” fastprisbaserede Windows, men så lige pludselig… Bam! Cloud over det hele. Da Windows 10 kom ud, spekulerede nogle techmedier i, at det blev den sidste Windows, og at det fremadrettet blev en slags rolling release, som vi kender fra Linux-verdenen, uden de store ændringer imellem versionerne. Sådan blev det ikke helt. Endnu?

Måske tager jeg fejl i mine gisninger. Men uanset hvad der sker, så burde Microsoft indse, at et styresystemets rolle er anderledes end det var i 90′erne. Det er ikke dét alene, der sælger en computer, det er økosystemet omkring det. Operativsystemet skal være så “light” og usynligt som muligt. Jeg vælger kategorisk den mest minimale installation af Ubuntu (default pr. Ubuntu 24.04), for så kan jeg skræddersy OS’et til mit behov. Det skulle Microsoft prøve med Windows (igen).

Giv valgfriheden tilbage

Hvordan ville den ultimative Windows-oplevelse se ud? Jeg tror, de ville få langt mere tilfredse brugere, hvis Windows-oplevelsen var mere skræddersyet til brugeren udfra nogle simple valg under installationen: Er du gamer? Ok, installer vi alt det, der er tilpasset til det brugsmønster. Bruger du nettet mest? Ok, så får du en let Windows, der egentlig bare består af en browser. ChromeOS-style. Det er en fremgangsmåde, de aldrig har prøvet til fulde.

En sjov ting er faktisk, at de tidlige Windows-udgaver, til og med Windows Vista havde du mulighed for, at du selv kunne bestemme, hvilke tillægsprogrammer, du installerede under installationen. At fjerne den mulighed er i mine øjne, den største brugeroplevelsesfejl, Microsoft har lavet. Jeg tror, det delvist er derfor nogle Windows-udgivelser bliver milliarddyre fejltagelser. De fejlvurderer, hvad brugerne skal have, i stedet for bare at lade brugerne vælge selv.

Links

Neowin: “Windows 10 reaches 70% market share as Windows 11 keeps declining”
Wikipedia: GEOS - C64 GUI
Wikipedia: Workbench - Amiga GUI
The Verge: “Windows 11 Start menu ads are now rolling out to everyone”
Investopedia: “4 Key Takeaways From Microsoft’s Earnings Call”
Investopedia: “Microsoft Shares Jump as Cloud Revenue Boosts Earnings”