10. November 2023

Ruby on Rails - The documentary

Oh, manner! Jeg er tosset med iværksætterhistorier. Særligt dem med fokus på Open Source - det er i min optik utvetydigt vejen frem. Har du fulgt denne blog i ny og næ, så er du nok ikke i tvivl ;-)

Den her historie om Ruby on Rails (herefter bare Rails) har jeg ventet med spænding på, siden techmediet Honeypot sendte en trailer ud på Youtube. De laver virkeligt velproducerede dokumentarer, så tjek dem endelig ud (link i bunden). Der er f.eks dokumentarer om React, Kubernetes, Vue m.fl.

David Heinemeier Hanssons (DHH) rejse med Rails er helt igennem fascinerende, fordi det viser, hvad der er muligt, når man putter “a buttload of passion” i et projekt.

Selv har jeg - desværre - kun brugt Rails meget lidt. Jeg er flasket op med PHP og Microsoft .NET, så det har været min “sti”. Jeg kan dog sagtens se kvaliteterne i både Ruby og Rails - ikke mindst i kraft af en pragmatisk vi-går-lige-til-stålet kodesyntaks og værktøjer, der får dig til at føle dig effektiv, mens du programmerer. Og blåstemplingen kommer i form af alle de enkeltpersoner og virksomheder, der bygger deres fundament på projekterne.

Hvis du har kigget forbi bloggen her indenfor de sidste par uger, så kigger jeg på at få IronRuby — Ruby på .NET CLR’en — bragt på omgangshøjde med Ruby 3.x (de er sikkert på 4.x, når jeg finder ud af, hvordan jeg vil gribe tingene an ;-)). Et af de afledte mål er at få Rails til at virke, hvis det er muligt.

Designmønstret MVC

Især fagmæssigt står Rails i hvert fald for mig som det projekt, der virkelig satte skub i hele revolutionen omkring MVC — Model-View-Controller-designmønstret — som efter min mening bragte orden i kaos på det tidspunkt, hvor der var brug for det.

MVC simplificerer mange dele af webudvikling rent arkitekturmæssigt. Din vision for en kodearkitektur starter som en stor “sump” i din hjerne. Ved at bringe MVC i spil har du så mulighed for mulig for at inddele den sump i nogle logiske lag. Der kommer dermed en form for orden, som din hjerne - din ordenssans - elsker. Det kan min i hvert fald, og jeg kan så springe videre til at implementere de sjovere dele af et projekt.

Før Rails var det nærmest “Det vilde vesten”, hvor hver enkelt projekt framework havde sin egen metodik. I gammeldags PHP (a’la år 2000-ish) var det f.eks ikke unormalt, at man mixede kode med HTML i en skøn pærevælling. Den slags spaghettikode skal vi lade være med (jeg gør det indimellem, bliver irriteret på mig selv, og fixer det senere). Rails satte med sit sats på MVC virkelig skub i en positiv udvikling på den front. Det er et glimrende eksempel på, hvordan man kan tage et valg, og så breder tendensen sig som ringe i vandet, andre steder i udviklermiljøet.

Anyways, nok snak - to the Batmobile!
… Jeg mener, her er de fede links :D

God weekend!

Links:
Ruby on Rails - The documentary
https://ddh.dk
https://rubyonrails.org/
Honeypots Youtubekanal
Hele Honeypots playliste med udviklerdokumentarer