Projekt: Handicapguiden

Hop til Handicapguiden

Hvad er Handicapguiden?

Mit lille hobbyprojekt. Sitet er en søgemaskine/et linkkatalog, som efterhånden har grebet lidt om sig og har vokseværk.

Handicappet - hvor går man hen?

Ovenstående spørgsmål var nogenlunde det, der satte mig i gang med Handicapguiden. Og nu kommer den ret lange baggrundshistorie, så find en kop kaffe eller en kop kakao og smid benene op:

Grundidéen var, at jeg synes der manglede et sted at gå hen, hvor man kan finde information, hvis man sidder i kørestol eller har en anden form for handicap, og f.eks skal på ferie. De store søgemaskiner kan mange ting, men de kan også gemme meget specialiserede links, som dem, der relaterer sig til handicapområdet langt væk på sekundære undersider.

Jeg har mere end en gang prøvet, at skulle finde et hotel, kun for at finde ud af, at personen, der tog imod min bestilling, havde en anden opfattelse af god kørestolstilgængelighed end jeg havde. Med Handicapguiden prøver jeg at finde de gode links fra start, hvor tjenesteudbyderne ved, hvordan man håndterer handicaps.

Det er jo lidt utroligt, at handicaptilgængelighed skal være et issue her i 2020'erne. Men det er det, fordi meget af planlægningen ude i samfundet håndteres af ikke-handicappede. Jeg håber, at Handicapguiden bliver et af midlerne, der kan bidrage til at gøre, at virksomhederne derude begynder at konkurrere omkring at være bedst til handicaptilgængelighed. Man kan jo altid drømme ;)

Startede som noget helt andet

Inspirationen til Handicapguiden kommer fra gamle søgemaskiner, såsom Jubii, der i dag vist mest er et onlinemagasin. I World Wide Webs spæde begyndelse - den grafiske del af internettet, du kender fra internetbrowseren - var der mange der skrev links ind i systemerne manuelt.

Det var bestemt ikke planen, at jeg skulle lave en slags søgemaskine/linkkatalog, faktisk så startede Handicapguiden som et oversigtskort over parkeringspladser og toiletter helt tilbage i 2014. Men selvom kommunerne i dag deltager i det tværkommunale OpenData-initiativ (til min store begejstring!), så var og er det desværre svært at finde detaljeret data nok til at drive en tjeneste, der kun baserer sig på kortdata. Efter lange overvejelser og en del pizza, startede jeg fra bunden og der fik jeg idéen til Handicapguiden. Fordelen her er, at jeg selv kan med bidrage noget af indholdet.

Hvis ikke jeg skal gøre det, hvem skal så?

Hver gang, jeg tænker på det udtryk, tænker jeg også på Jesper Buch. Ham kender du garanteret for pizzaleveringsportalen Just-Eat. Jeg var engang til foredrag med Jesper, hvor han fortalte om opstarten på pizzakoncernen. Just-Eat blev grundlagt i slut-90'erne, og foretagendets eksistens skyldes i grove træk bl.a., at Jesper var træt af, at man ikke kunne bestille en pizza online. Man skulle partout ringe. Det gjorde han noget ved, og så gik det ellers slaw' i slaw, som vi siger i det jyske, og Just-Eat er i dag en multinational koncern.

Helt så store ambitioner har jeg ikke for Handicapguiden, det er trods alt et hobbyprojekt. Men grundpræmissen er den samme, og jeg putter stadig iværksætter-mindsettet ned over det. Jeg tog Jespers ord til mig til det foredrag, og putter mig selv ind i ligningen: Hvis ikke jeg laver en service a' la' Handicapguiden, hvem gør så? Og her er vi så, nogle år senere :) Netop det faktum, at jeg med et handicap kan bruge mig selv som testkanin, gør også tingene så meget nemmere. For hvis jeg ikke selv gider at bruge sitet, så er der nok en stor sandsynlighed for, at andre heller ikke gider. Så der er en bunden arbejdsopgave lige dér.

Handicapguiden er godt på vej mod noget, som jeg kan være stolt af. Der er stadig mange idéer, der mangler at blive ført ud i livet, så der er arbejde nok til de næste 10-15 år. Mindst - og det er sådan det skal være. Jeg er helt tosset med det, det gør godt at sætte mål!

Videre til Handicapguiden eller vil du tilbage til forsiden?