Fediverset

admin 22. November 2023

Hvad er The Fediverse?

Jeg oplever, at en masse mennesker kommer ind på f.eks Mastodon, og ikke helt forstår hvordan organiseringen er forskellig fra
f.eks Twitter og Facebook, så jeg skrev denne lille guide. Den skal nok læses et par gange ;-)

The Fediverse, eller The Federation er en samlet betegnelse for en række åbne, decentrale sociale medier, der opererer på internettet og er forbundne i et netværk på en sådan måde, at de kan udveksle data med hinanden via en fælles datatransmissionsprotokol. En protokol er et fælles sæt “spilleregler”, som angiver hvordan serverne skal kommunikere med hinanden. Hvis en server ikke kendte de “spilleregler”, så ville den ikke forstå “ordrer” fra den server, den kommunikerer med.

Den decentrale tilgang betyder, at du som bruger kan have en profil på én bestemt server, men stadig kommunikere og interagere med folk, der fysisk er oprettet på en server et andet sted.

Du er med andre ord ikke stavnsbundet til en bestemt platform, som det er normalen med kommercielle sociale medier, der forsøger at holde på dig ved, at du kun kan snakke med folk, der befinder sig på samme sted.

Skulle man sammenligne deres ageren med noget fra dagligdagen, så ville det svare til, hvis din telefon kun kunne ringe til en bestemt gruppe venner med samme telefonmodel, mens du skulle finde andre kommunikationsformer med resten. Sådan er det ikke med åbne platforme i Fediverset: Vil du flytte dig over på en anden server, kan du tage dine følgere med dig, fordi softwaren og dataprotokollen understøtter udvekslingen.

Mastodon - en kæmpe, der står på skuldrene af andre

Den mest kendte og største server i The Fediverse er Mastodon.social. Det var den, der genstartede hele bevægelsen. Når jeg skriver “genstartede”, så er det fordi historien med Fediverset og de decentrale sociale netværk faktisk tog sin begyndelse helt tilbage til Diaspora*, der så dagens lys i 2010.

Diaspora-projektet er stadig aktivt. Dens Federation-protokol er dog ikke kompatibel med den ActivityPub-protokol, som Mastodon og en stor del af Fediverset bruger, så de er isolerede i forhold til hinanden. I denne sammenhæng vil jeg nævne et andet projekt, Frendi.ca, som også dukkede op i 2010, sammen med Diaspora, implementerer nu ActivityPub og kan dermed kobles sammen med lignende servere på The Fediverse. Det viser, at flere projekter godt kan have tilnærmelsesvist samme åbenhedsfilosofier, og alligevel udvikle sig meget forskelligt.

Mange valgmuligheder

Det, der forvirrer de fleste nye brugere i Fediverset er formentlig, at de kan “shoppe rundt” mellem servere uden begrænsninger. Jeg husker selv, hvordan jeg tumlede med at forstå konceptet, selvom jeg kendte organiseringen af servere i et netværk fra mit arbejde med World Wide Web. Det krævede simpelthen lige, at jeg kom væk fra at tænke på et socialt netværk som en isoleret enhed, der udspringer fra én bestemt adresse. Vanens magt.

Der findes også andre typer servere og software i The Fediverse: For eksempel videositet Peertube eller billedsitet Pixelfed, Da de alle implementerer ActivityPub-protokollen ligesom Mastodon, kan du modtage opslag fra dem, uanset på hvilken server i Fediverset du befinder dig, det kræver kun, at du følger den pågældende profil.

Selvom du måske har oprettet dig på mastodon.social, så behøver du ikke bruge deres officielle mobilapp eller webapp for at koble på serveren. Der findes en masse forskellige apps: https://codeberg.org/fediverse/delightful-fediverse-clients

Størstedelen er Open Source

Er du udvikler eller glad for at rode med servere, så kan du glæde dig over, at størstedelen af Fediverse-projekterne er Open Source, du kan til enhver tid starte din egen server, hvis du har mulighed og lyst. Der findes endda admins, der kører en lille-bitte Fediverse-server på en Raspberry Pi Singleboard-computer(!). Man skal naturligvis ikke regne med at kunne trække 10.000 brugere på sådan en , for datamængden fra de federede servere er enorm. Men det er fint til en familie eller en lille forening, og hvis serveren så er sat op til at være privat, så er ressourcerne, der kræves relativt få.

Links:
Se liste over danske Mastodon-instanser på Fedi.dk
IT-blogger.dk har skrevet en masse fine Mastodon-guides

Projekter koblet til Fediverset
FediDB - statistik

Fediverse-udviklingsrepo på Codeberg
Fed oversigt over Fediverse-klienter

friendi.ca/
diasporafoundation.org

Edit (28.11.23) Jeg har ændret tekstens ordlyd en smule, fordi jeg regner Diaspora som en del af The Fediverse, den har blot sit eget økosystem i et stort hav. Selvom Diaspora-softwaren ikke pt. er ActivityPub-kompatibel, så kan den stadig synkronisere med andre Diaspora-servere.