6. May 2023

Battlestar Galactica

Jeg har set scifi-serier siden jeg var ung knægt. Jeg husker “Star Trek: The Next Generation” og “Red Dwarf” som kørte på DR tilbage i slutningen af 80′erne og det var mit første møde med scifi-genren. Andet science fiction, jeg lige kan huske, jeg så var “Terminator 2: Judgement Day”-filmen fra 1992, og tv-serien “Spellbinder” fra 1995 (scifi/fantasy crossover).

Jeg ved ikke helt, hvad det er, der trækker ved specielt science fiction. Fortællemæssigt er der ingen begrænsninger - du kan skrive eller lave en film om lige præcis det du vil, fordi fysikkens love ikke nødvendigvis sætter begrænsninger. Jeg har altid været fascineret af rumforskning, samt fortid og fremtid, og synes, det er ærgerligt, vi ikke umiddelbart kan rejse rundt og opleve det store univers, eller se hvordan f.eks inkaerne levede. Scifi kan også vise, hvordan det går, hvis det hele går ad pommeren til, og ja - jeg tror sgu vi er i den dystopiske fremtid, som scifi-serierne altid har advaret os om. Kunstig intelligens bliver betragtet som en magisk sovs, man kan hælde ud over alt, og der bliver drevet rovdrift på det arbejdende folk, selvom fremtidsforskerne i 90′erne spåede, at alle ville komme til at arbejde mindre?

Nå, det var lige en spinoff… ;-) På et tidspunkt opdagede jeg “Star Wars” og var hooked fra første færd - det var DVD-udgaven, hvor George Lucas havde lavet nogle ændringer, jeg så, og ikke den oprindelige VHS-udgave. Det tidligste jeg husker fra Star Wars, er fra Anders And-bladene, hvor der var minifigurerer fra “Stjernekrigen”, som “Star Wars” hed på dansk. Det var før man accepterede engelske titler. I dag kan det godt ærge mig, at jeg ikke købte nogle af de der SW-figurer, men det var LEGO, der var interessant for mig, dengang.

Siden har jeg været igennem hele møllen med, i ikke-kronologisk rækkefølge bl.a.: “Firefly”, “Farscape”, “Space Precinct” - med dansk islæt i form af Simone Bendix i øvrigt, “Terra Nova”, “Andromeda”, “Babylon 5”, “Terminator: The Sarah Connor Chronicles”, samtlige “Star Trek”, Samtlige “Stargate”, “The Extant”, “The Expanse”. Måske er der nogle, du ikke har set? Og så.. som det hele handler om: “Battlestar Galactica”

The holy tri… fourfecta

Sammen med “Star Wars”, “Stargate” og “Star Trek”, så står “Battlestar Galactica” som noget ganske specielt for mig i seriesammenhæng. Det er de 4 store franchises. “Star Wars” og “Star Trek” er de etablerede, som allerede har stor støtte bag sig fra producer og udgiverside, og så hænger Stargate og Battlestar Galactica lidt i bremsen. Stargate skriver jeg måske om på et senere tidspunkt, for det er en trist historie for sig.

Tilbage til BSG.. Der skete det, at da “Battlestar Galactica: Reimagined Series” havde haft sit run på Syfy Channel fra 2004-2009 (2003, hvis man regner miniserien med) med stor succes til følge, at seriens skaber Ronald D. Moore ville prøve noget nyt.

Caprica

Derfor skabte han og Remi Aubuchon spinoff-serien “Caprica” (2009-2010), som jeg vil karakterisere som “Dollars” i en scifi-setting. Her følger man primært familien Greystone, hvor Daniel Graystone, som bygger de første Cylons af typen Centurions, en hilsen til Glen A. Larsons oprindelige “Battlestar Galactica” fra 1978. “Caprica” var ment som en forhistorie til Battlestar Galactica, og skulle fortælle noget om, hvordan det gik til, at menneskehedens fjender, de allestedsnærværende Cylons gjorde oprør. Lang historie kort, så resonerede serien slet ikke med sit publikum og fik kun 2 sæsoner.

Til min store ærgelse… Fordi jeg øjnede serien som en god mulighed for noget world building i stil med det, man ser med Star Trek og Star Wars samt Marvels univers i dag. Men sådan skulle det ikke være. Årsagerne kan være mange, men jeg tror ikke folk var klar til en serie, der var så fundamentalt anderledes. Der kom en prequel mere ved navn “BSG: Blood & Chrome”, der handler om William Adama - Battlestar Galacticas kommandør. Først som webserie på websitet Machinima og siden som en Blu-ray-udgivelse.
Den var glimrende, men ikke noget, der kunne få franchisen til at lette…

Jeg har tit spekuleret på, om Cylon-karaktererne ville være spændende nok til at brede serien ud i flere spinoffs, som det er sket med “Star Trek” og “Star Wars”-serierne, og der tror jeg desværre, Cylons taber lidt på, at de er “for almindelige” i deres menneskeform i “Reimagined Series” og for kedelige i deres robotform.

Det, jeg synes har været stærkt, har været karakterernes indbyrdes bånd og de spørgsmål hovedtemaerne stiller til religion og menneske/maskine-problematikken (hvornår er man menneske, hvornår er man maskine? Og hvis en maskine ligner et menneske så meget i udseende og intellektuelt, kan man så kalde det en maskine?). Det er aktuelt, fordi vi netop for alvor er på vej ind i en tidsalder med massiv brug af kunstig intelligens.

Det sidste, jeg har læst i forhold til Battlestar Galacticas fremtid, er et hav af rygter der peger i flere retninger. Måske både en serie og film, der hænger sammen? Lyder umiddelbart fedt, men intet definitivt.

Dybest set, så ser jeg også helst, at produktionsholdene tager sig tiden til at lave noget, der holder, fremfor at skabe noget, der sender franchisen definitivt i graven, fordi ingen vil røre rettighederne med en ildtang. Jeg ved i hvert fald en ting: Alt vil blive målt og vejet i forhold til “BSG: Reimagined Series”.

Add comment

Fill out the form below to add your own comments