7. August 2022

Derfor har du brug for Open Source (2. del)

I det følgende vil jeg beskæftige mig med økonomien omkring Open Source. Mit tidligere indlæg var temmelig teksttungt, så nu leger vi lige, at du stiller spørgsmålene, og så svarer jeg.

Sådan fungerer økonomien i Open Source-projekter

Hvordan tjener folk penge på Open Source?

Det kan være svært at forestille sig, at man kan tjene penge på at give sit produkt væk til en kostpris på kroner nul. Men det kan man, særligt i disse tider, hvor vi bevæger os mere og mere over imod en serviceøkonomi.I stedet for at der tjenes penge på hovedproduktet ses typisk, er at der tjenes penge på “udenomsydelser”. Hvis produktet er f.eks en Officepakke, med et tekstbehandlingsprogram, tjener man måske penge på donationer fra brugerne, timebaseret konsulentbistand, udvikling af ekstramoduler eller support. Mange af firmaerne i Open Source-miljøet har været i drift i årtier, så det har vist sig at være en holdbar forretningsmodel.

Mulighederne er mange, der findes i dag Open Source-produkter indenfor alle områder. Da jeg og en god ven startede vores første, lille webbureau tilbage i starten af 00′erne, stod vi og manglede et administrationssystem til indholdsstyring eller på engelsk: et Content Management System (CMS). Vi fandt Open Source CMS’erne TYPO3 og senere Umbraco, udviklet af hhv. Kasper Skårhøj og Niels Hartvig. Uden de systemer var vi næppe nogensinde startet op, da de kommercielle closed-source modparters CMS’er kostede en bondegård. De var tydeligvis ikke rettet mod startups og små selvstændige.

Vi kunne måske have fået nogle gode reseller-deals med closed-source udviklerne, men ingen af os havde lyst til at kræve de mange tusinde kroner fra en nystartet kunde, allerede inden vi var kommet igang, og så vores egen konsulenttarif oveni.
Adskillige websites, og moduler senere er vi en masse erfaringer rigere. Det har været en klar fordel for os, at vi har haft fuld adgang til koden i de Open Source-systemer, vi har brugt. Det har betydet, at jeg selv har kunnet tilføje funktioner eller rette fejl, når vi har opdaget nogle. Men lad mig være helt ærlig: Det har også været aldeles frygtindgydende at skulle “wrestle” med kode, man ikke kender til. Når det så virker bagefter, dårlig slamkode eller ej, så er det fandme fedt!

Ulemperne

Ingen roser uden torne, og nu kommer vi så til de erfaringer, jeg selv har gjort mig med Open source-modellen.
Det følgende er vinklet med forretningsøjne, da jeg har mødt de største udfordringer i forretningssammenhæng. Der er nogle problemstillinger, som privatbrugere måske ikke stifter bekendskab med på helt samme måde, og med samme risici.

Mangel på support:

Man skal se sig rigtig godt for, når man vælger et open source-produkt. Uanset om der er tale om et omfattende produkt eller et lille modul. Er man erhvervsdrivende, kan det godt betale sig at kigge på de supportmuligheder, der eventuelt findes, så man kan få hjælp, når problemer opstår. Ellers er Open Source-leverandøren ikke forpligtet til at hjælpe, da de åbne licenser ofte betyder et fravalg af garantier og ansvar. Så tjek licensens betingelser, inden du bruger produktet.

Projekter stoppes helt:

Da der ingen kontrakt/licensmæssige forpligtelser er, kan et Open Source-produkt i princippet ophøre med at eksistere fra den ene dag til den anden. Det har jeg set med mindre projekter, mens de store typisk bliver “forket” og bliver til nye projekter, der kører videre, hvor det gamle slap.

Mangel på vilje til at udbedre fejl eller lave opdateringer

Måske min største “beef” med Open Source-modellen i erhvervssammenhæng. Denne hænger lidt sammen med ovenstående afsnit.

Netop fordi meget brug af et Open Source-produkt foregår på eget ansvar og på frivillig basis, kan det være svært at få den oprindelige udvikler af et produkt i tale, hvis samarbejdet omkring et produkt af en eller anden grund er gået i vasken, eller vedkommende har tabt motivationen. Den slags sker.

På Linux-fronten er der altid hjælp at hente, for nettet bugner af forums eller man kan betale sig til professionel support. Men kommer man ned i de mindre, niche- og hobbyprægede Open Source-produkter, så kan der opstå problemer. Jeg har mest oplevet positive ting, men også været nødsaget til selv, at “putte fingrene i gryden”, for at få et projekt færdigt til en deadline.

Lidt irriterende, da vi jo så har måttet sænke farten på projektet, da der så kommer en uuforudset stopklods. Men sådan er det. Alternativet havde været, at jeg skulle udvikle modulet helt fra bunden. Der har været eksempler på, at jeg/vi har måttet udskyde planlagte opdateringer pga. mangel på kompatible moduler. Her kan man mærke at Open Source-miljøet nogle gange arbejder i forskellige retninger og hastigheder.

Ovenstående lyder meget negativt og er brugt til at illustrere potentielle faldgruber, baseret på mine egne erfaringer. Driver du et firma baseret på Open Source, så skal du eller dine medarbejdere være parat til at tage ejerskabet over koden fuldt og helt, ellers kan du ikke servicere dine egne slutkunder tilstrækkeligt.