5. August 2022

Hvis man vandt i Lotto

For nylig kom det frem, at en person i Sydjylland havde vundet 759 millioner i Lotto. Det er sgu mange penge. Det er lidt sjovt at lege med tanken om, hvad de skulle bruges til, hvis man selv vandt dem. Lune på bankkontoen? Nej, for fanden. De skulle ud at arbejde i samfundet. Jeg ville investere i grøn omstilling og socialøkonomiske virksomheder. Jeg ville ikke selv have energien til at administrere dem, så det ville jeg selvfølgelig lade eksperter om. Jeg kan se, der er et uforløst potentiale i genbrug, men det er samtidig også nogle voldsomme investeringer, der skal laves, for bare at komme i gang.

De socialøkonomiske virksomheder giver måske ikke - nødvendigvis - så meget kickback til folk, der investerer i dem. Det er en grundpræmis for virksomhedernes eksistens, at de kan hvile i sig selv rent økonomisk. Men det ville hjælpe nogle personer i arbejde, som er “på kanten af arbejdsmarkedet”, som det hedder på mediesprog. Metaforen er kun delvist rigtig. De er overhovedet ikke “på kanten af arbejdsmarkedet”. Det er arbejdsmarkedets manglende evne til at favne dem, der gør at de er endt der, så må samfundet også blive mere fleksibelt.

Skal det ske, så er vi nødt til at ændre narrativet til at indbefatte, at det er helt ok, at man har et erhverv, der balancerer indtægter og udgifter + en buffer til uforudsete hændelser. Man kan godt have en sund virksomhed, uden at den skal jage svimlende overskud år efter år. Jeg tror faktisk det giver en bedre sammenhæng, for jeg kan forestille mig at der er nogle, der bliver slaver af det der vækstmantra, der har hersket i mange år. Det giver stress. Stress er så stor en faktor i samfundet at det uden tvivl kan mærkes på bundlinierne og i samfundet generelt.

Hvem vinder? Ingen! De ansatte presses til at yde mere, de sygemelder sig med stress og virksomheden går i tomgang. Det glæder mig, at der er begyndt at komme historier om, at en del erhvervsdrivende ikke længere tæller arbejdstimer som et succeskriterie, men kvaliteten i arbejdet, og at der kommer en bedre work/life balance. Folk laver fejl, hvis ikke de har tid til deres arbejde, så den der stopurs-orienterede tankegang skal væk. Jeg har tit mødt konsulenter udefra, som har været møgstressede, fordi de havde et stramt program. Det holder ikke en meter, for de har ikke tid til at servicere mig som kunde ordentligt.

Jeg kan i øvrigt anbefale Jason Fried og David Heinemeier Hanssons bog “Rework”, der dykker ned i tankegangen om sundere virksomhedsdrift. De har klaret det godt uden at falde for den stereotype Silicon Valley-måde at bygge et firma på. Absolut anbefalelsesværdig læsning, kulturen kan sagtens puttes ind i danske virksomheder også.

Av, her kom vi rundt om mange ting - det er sådan noget, der sker, når jeg har fået for meget kaffe :D

Add comment

Fill out the form below to add your own comments