2. Juli 2024

Ny browser - Ladybird - til Linux & MacOS

Browseren hedder “Ladybird” og nedstammer fra Andreas Klings SerenityOS.

Ligesom jeg ser Destination Linux til morgenkaffen, så har jeg også fulgt Andreas’ projekt igennem en årrække via hans opdateringer på Youtube, og set browseren og styresystemet gå fra koncept til noget der kan fungere. Det er stadig en slags research-OS, men det er simpelthen imponerende, hvor langt projektet er kommet.

Ladybird stammer også fra Serenity-projektet, og bliver nu forket som sit eget projekt på GitHub, samtidig med, at al udvikling samles i et non-profit selskab, med støtte fra den oprindelige udvikler af Github (præ-Microsoft) og Shopify.

Kling skriver om skiftet her:
Andreas Kling: I’m forking Ladybird and …

Jeg synes det er et klogt træk, både i forhold til arbejdsfordeling og fremtid, fordi SerenityOS nok mest er lavet for “hyggens skyld”, hvor Ladybird nok skal give Andreas & co. arbejde nok til de næste mange, mange år. Lidt ligesom Linux-kernen er gået hen og blevet Linus Torvalds’ livsværk. Ladybird har et stort potentiale til at blive et alternativ til browserne Firefox, Safari, Edge og Chrome.

Apples WebKit-motor eller varianter deraf (Googles hedder Blink), ligger i de største browsere og mangler konkurrence, så det er egentlig meget fedt, at der sker noget nyt. Måske bliver Ladybird inkluderet i mit eget lille OS-projekt engang? Hvis målet er så lave hardwarekrav som muligt i en moderne verden, så er jeg frisk.

Det, der overrasker mig mest, er nok at Ladybird også dropper SerenityOS som targetplatform, og arbejder videre med MacOS og Linux. Det er formentlig fordi SerenityOS’ fundament bygger på, at man ikke tager 3. parts kode ind udefra.

Browseren er stadig udviklingsmæssigt på alpha-stadiet, så den bliver næppe din standardbrowser endnu, medmindre du er virkelig hardcore. Men det bliver spændende at se, hvordan arbejdet med browseren skrider frem henover de næste mange år.

Links:

Ladybird website
Ladybirds Git repo
SerenityOS