22. Maj 2024

Softlaunch

Jeg har softlaunchet Fediverset.dk - som det hedder på fagsprog - når man sniger et produkt på markedet uden for meget fanfare :)

Sitet er ret meget beta-agtigt og ikke færdigt. Men det begynder så småt at tage form. Er jeg tilfreds? Aldrig. Men det du’r! :)

Jo, det virker måske amatøragtigt at smide et ufærdigt site online, men du kan allerede nu begynde at udforske, og samtidig kan jeg dyrke min hobby med at skrive artikler, så jeg kan blive bedre til at skrive. Win-win!

Jeg havde oprindeligt en ambition om at bygge alt fra bunden med CodeIgniter PHP-frameworket, for jeg vil godt kende hver en krog, når jeg skal drive et site, formentlig i mange år. Wordpress’ mange plugins lokkede bare for meget, og man kan skyde genvej med mange ting.

Hvis man så installerer ACF-plugin’et - Advanced Custom Fields - så bliver Wordpress lige så fedt som Umbraco CMS. Jeg ville faktisk råde Automattic, hvis de spurgte, til at integrere ACF i WP. Det gør Wordpress til et rigtigt fleksibelt CMS. Det er lige prikken over i’et.

Ulempen ved ikke at bygge det hele selv, er så den skjulte “skat” man betaler med Wordpress… At der er en del plugins, der skal finpudses for, at de passer ind i resten af designet. Nogle gange er det faktisk hurtigst at rive stylesheet-filerne fra hinanden og override en del styles, fordi nogle pluginudviklere vil bestemme frontend–designet på deres plugins, lad være med det, tak ;-)

Jeg har valgt en løsning, der hedder lige dele plugins og custom kode. Jeg prøver at gøre mine custom shortcodes så fleksible, at jeg kan strø dem med lind hånd henover hele sitet, f.eks nemt lave top-ti over sites og software. Sitet er skarpt opdelt til brugere, serveradmins og udviklere, så man kan vælge sit favoritspor.

Forummet har jeg fået oversat til dansk, de steder der manglede, f.eks statusemails på brugeroprettelse osv.
Jeg tror faktisk, at det bliver klar til registreringer i weekenden.

Dog bliver jeg formentlig først færdig med hele sitet til vinter engang. Elsker den iterative proces, hvor man langsomt bygger ting ud fremfor at have en gigantvision, som man aldrig når i mål med, fordi man tror, man kan det hele på en gang. Det har jeg haft mange spændende projekter, der er døde af, simpelthen, fordi jeg tabte pusten og interessen.

Anyways, jeg glæder mig til at se, om sitet på sigt kan lokke flere folk til “The Fediverse”. Mennesker skal ikke behandles som produkter, som det sker på det kommercielle internet. Vi fortjener at have et frirum, det kan Fediverset give, hvis vi arbejder for det. Jeg synes, vi har en hyggelig atmosfære i den danske del af Mastodon.

Folk vil gerne mediet og samtalerne, så jeg håber at dem, der kiggede forbi fra Twitter/X og droppede Mastodon igen, vil give det en ny chance, nu hvor støvet har lagt sig, og vi er i en normaliseringsfase.

Og til serveradmins og udviklere: Der er så mange fede ting, vi kunne bygge, når vi selv kan bestemme form og funktion. Det behøver vi ikke IT-giganterne til. Kom og giv den gas!

Kig forbi :)

Links

Fediverset.dk