4. April 2024

Den tyske delstat Schlesvig-Holstein udskifter 30.000 MS Officepakker med LibreOffice

Det er ikke så lang tid siden, at Version2 kunne berette at de danske kommuners IT-chefer udtrykte bekymring omkring prisudviklingen på Microsoft-software, og “at det vil være en »fuldstændig uoverskuelig udfordring« at skifte leverandør”*

Ja, det er det da, hvis man smider håndklædet i ringen på forhånd. Det rammer alle skatteydere, at man ikke har sørget for tilstækkelig konkurrence på området i 40 år eller mere.

Anderledes fremsynede er de i den nordtyske delstat Schlesvig-Holstein, hvor de har taget arbejdstøjet på, og langsomt, men sikkert begynder at vikle sig fri: Her vil man udskifte Microsoft Office-pakken med LibreOffice (gratis, frit tilgængeligt kode) på 30.000 computere.

Microsoft bidrager selv til Open Source-kodebaser i et kontrolleret omfang, og ejer Github, verdens største kodedelingssite. Det til trods, så har IT-giganten valgt at beholde mange af deres store programpakker og serversoftware som proprietær kode, selvom konkurrenterne ofte går Open Source-vejen.

Det har dog nærmest været glædeståre-fremkaldende at se Microsoft på commit-listen til forskellige dele af Linux-kernel’en. Det ville være utopi i Gates/Ballmer-æraen, hvor man så Linux som en trussel. Virkeligheden er en anden i dag, hvor Microsoft driver cloud-platformen Azure. Et sted, hvor Linux har godt fat. Azure er givetvis også den primære årsag til at Microsoft <3 Linux. Forfriskende at se, at de har valgt integrationsvejen indtil videre.

Forretningsstrategier er ikke statiske

Man skal dog altid have for øje, at virksomheders forretningsstrategier har det med at skifte, alt efter hvem, der sidder for bordenden, eller hvordan markedet skifter. Vidste du f.eks at Apple engang har tilladt kloner af Apple-computere? Det tillod man, indtil Steve Jobs var tilbage som CEO efter sit eventyr med NeXT. Han kunne se at klon-markedet ramte Apple selv på økonomien, og skyndte sig at fjerne muligheden for, at de kunne køre nyeste version af SystemOS (forgængeren til MacOS). Dermed mistede klonerne sit eksistensgrundlag, og Apples økonomi blev forbedret. I dag styrer Apple hele værdikæden og det ses f.eks på dyre hardwarepriser.

Der er ingen, der siger - og det har jeg vist skrevet før - at kommunerne behøver smide Microsoft helt på porten. For vi kommer ikke uden om, at de laver godt software, og folk, der arbejder med det, har opbygget en masse erfaring gennem årene. Men kommunerne og staten skal sætte sig i en position, hvor det er nemmere at forhandle.

Det ville gavne det danske samfunds økonomi og mangfoldigheden på softwareområdet, at man ved, der er alternativer. Den nuværende kurs, hvor kommunerne og staten vælger kontinuerligt at putte sig selv i håndjern er ikke holdbar.

Åben kode, åbne standarder

Åben kode og åbne standarder kan søge for, at det er lettere at skifte leverandør. Er der et fil-format, der ikke kan åbnes i LibreOffice? Fint, lav en kommunal udgave, en såkaldt fork, af LibreOffice. Så kan du sætte folk til at integrere det direkte i koden - enten kommunens egne folk eller virksomheder udefra - og rulle en ny, tilpasset opdatering ud til kollegaerne. Yay! Fleksibilitet. Er filformatet tilstrækkeligt generelt, kan du indsende det til LibreOffices hovedrepository, og måske få det med i næste udgave af LibreOffice. Den fleksibilitet får du aldrig ikke, så længe Microsoft Office er closed-source.

Langsigtet strategi

Kommunerne skal tænke lokalt og langsigtet, hvis de vil have styr over finanserne. Det duer simpelthen ikke, at man indlader sig for meget med produkter, der har en flydende prisstruktur, hvorfor ikke kultivere lokale eller regionale Open Source-miljøer ift. udvikling og support? Jeg ved, hvad du tænker… Du vil vide, om FOSS-produkter er til at stole på. LibreOffice har eksisteret siden 2011, men er en fork af StarOffice og OpenOffice, så grundstammen er endnu ældre = det er klippestabilt og levedygtigt. Tager stat og kommuner selv ejerskab over en LibreOffice-fork, bestemmer man helt selv, hvor længe produktet skal leve.

De virksomheder, der i dag satser 100% på Microsoft-support kunne brede sig ud over flere områder, og og så supporte f.eks LibreOffice eller lign. kontorpakker eller skabe deres egen udviklingsafdeling baseret på Open Source-produkter. Bum, pludselig får den lokale virksomhed lidt mere power, og man kan langsomt få løsnet op for et fastlåst marked.

Uanset, så ville det være fordelagtigt for alle, hvis virksomheder, der dominerer et hvilken som helst marked, mærker noget konkurrence, så der er (endnu) et incitament for at give nogle fordelagtige priser og god, nærværende service.

Kildelinks

Document Foundation: German state moving 30,000 PCs to LibreOffice
Version2: Kommunernes Microsoftudgifter eksploderet
Tech Republic: How Linux took over everything, including Microsoft Azure
OS2 - Offentligt digitaliseringsfællesskab
Wikipedia: Apple II Clones

Add comment

Fill out the form below to add your own comments