30. Marts 2024

Skærmtrolden Hugo

English autotranslation

Den rare trold, jeg nævner i overskriften behøver næppe nogen introduktion, hvis du voksede op i TV2s ungdom. Det var dengang tv-stationen var næsten ny og turde lave vilde ting. Eleva2eren var et fredagsunderholdningsprogram med journalistik og underholdning, et format som tv-stationerne kollektivt vist har sendt til de evige jagtmarker.

Hugo havde et alt for lille indslag i Eleva2erens fredagsunderholdning. Purunge jeg synes i hvert fald, at der var for meget journalistisk snak, og alt for lidt Hugo og Nina. Nina Klinker-Jørgensen (senere Stephensen) - aka. Hugos “mor” - guidede med sikker hånd deltagerne igennem at skulle bruge deres telefon til at styre Hugo på skærmen. Selvom det var de få heldige, der kom igennem, så var det en fed måde at opdage, at “Hey, der sidder faktisk nogle andre derude, og synes, det her er fedt!”.

Hugo og verden

Vidste du, at trolden blev et vildt verdensomspændende fænomen? Han fik mange udgivelser udover dem, vi så her i Danmark og tv-udsendelser i udlandet. At han var populær, vidste jeg på sin vis godt, for computerbladene gav os et lille indblik allerede dengang i Silverrocks/ITEs popularitet, men jeg havde absolut intet begreb om, hvor vildt det skulle blive.

Retrogamer-Youtuberen Kim Justice har lavet en fænomenal minidoc om Hugos historie, som går mere i dybden, og den er absolut et kig værd:

Hugo i dag

Jeg har forsøgt at se, om jeg kunne grave nye udgivelser med Hugo op, men kan ikke umiddelbart finde noget fra 2020′erne. Virker lidt mærkværdigt at sidde på sådan en guldmine, og så ikke gøre noget ved den?! Hugoworld.com leder til noget der ligner noget casinohalløj.

Jeg startede i øvrigt selv med SuperOswald på Commodore 64 (kassette) og fik så Hugo i guldminen på Amiga, og den store efterfølger - Hugo på nye eventyr - hvor han styrer en dræsine og senere skal flyve i en gammel flyvemaskine, inden han har en “date” med hans familie og den onde Afskylia.

Jeg husker, at Hugo 2 fyldte en hulens masse disketter, hukommelsen fejler her, men jeg mener, det var 11 styk, og selv med 2 diskettedrev, så blev det til en del diskswapping. Men det var f… pæn grafik. Harddiske kostede dengang lige så meget som selve computeren og du fik typisk 10-20MB plads. Jeg havde sjældent drømme om Hollywood-starletter, det var nærmere en harddisk fra Commodore eller GVP. Det er helt crazy som udviklingen er gået. I dag får du SSD’ere nærmest smidt i nakken med flere terabyte plads, for relativt få penge.

Hugo faldt ud af min bevidsthed, da Commodore gik bankerot, jeg blev teenager og fik en PC. Men æraen er stadig noget specielt for mig i dansk spilhistorie. Hvis politikerne dengang og i dag forstod, at støtte computerspil, som de støtter andre former for kultur, så kunne vi måske have haft en større, sprudlende spilindustri - who knows? AAA-spilindustrien er dyr og risikofyldt (og imploderer måske snart?), men der er stadig en indie-industri, der kunne kultiveres.

Hugo gjorde i hvert fald sit og blev en legende i dansk spilhistorie. Da Subway Surfer senere blev et kæmpehit for Kiloo på mobiltelefonerne, var jeg ikke sen til at drage en sammenligning med Hugos dræsinetur.

Fun times :)