9. December 2023

Befri din mobil: OpenAndroidInstaller

På Mastodon faldt jeg lige over Open Android Installer, som gør det lettere at installere et fællesskabsdrevet operativsystem på din Android-mobil. Jeg har selv med stor succes kørt LineageOS på en gammel OnePlus One, indtil jeg kom til at sætte min store røv på den, og en del af skærmens touchfunktion holdt op med at virke. Den fungerer dog stadig som testenhed, her 10 år efter modellen kom på markedet. :-)

Disclaimer: Brug af OpenAndroidInstaller er ikke helt uden risiko for at brick’e din telefon, så den ikke virker, så alting er naturligvis på eget ansvar. Mit råd er, at prøve det af på en gammel mobil, inden du kaster dig ud i noget vildere. Held og lykke med eksperimenterne!

Bedre producentsupport, men…

Ret skal være ret, mobilproducenternes support er blevet markant bedre med årene, men de har stadig et attentionspan som en 2-årig (because profits), og enten dropper eller neddrosler deres fokus på gamle mobilenheder, når de udgiver nye, så det varierer en del, hvor mange softwareopdateringer, du kan forvente at få. Det er et gigantisk ressourcespild, at de tvinger dig ud i at skulle købe ny telefon, uden at der er et egentligt behov - det siger lidt sig selv, at kloden ikke kan bære det pres.

Upatchede, gamle mobiler er en sikkerhedsrisiko

Der er bestemt også et sikkerhedsaspekt: Enhver upatchet mobil bærer potentielt en risiko for at indgå i et botnet, der f.eks kunne have til formål at bringe internetservere i knæ ved at overbebyrde dem med trafik (DDOS-angreb). Hvis ikke det er incitament nok til at holde en mobil opdateret, hvad er så?

Jeg forstår godt, at man som producent måske ikke synes, det er skideskægt at skrive kode, der holder en tudsegammel mobiltelefon opdateret, men som verdenssituationen ser ud i dag, med geopolitiske spændinger alle vegne, så er det nødvendigt. Idéelt set var sikkerhedspatches bare noget, man fik automatisk, på daglig basis, ligesom på Linux og BSD’erne. Selvom Android-kernel’en er en heftigt modificeret Linux-kernel, så man kan ikke bare smaske en sikkerhedspatch beregnet til Linux derpå, desværre. Det er dog vist noget, Google arbejder på at løse indenfor en årrække, ved at bringe Android tættere på mainline Linux-kernel’en.

Halløj, serviceøkonomi

Vi bevæger os støt og roligt mod serviceøkonomiens totaldominans, hvor vi betaler alt via abonnementer (tro endelig ikke, jeg er fan, for det betyder bare, at der er flere ting, man kommer til at leje “brugsretten” til…). Så hvis du insisterer på, at det er mobilproducenten, der skal stå for din telefonens opdateringer, så burde det være muligt at tegne en slags forsikring for at få opdateringer i hele ens telefons levetid, hvis ikke en producent yder servicen af sig selv.

Open Source-fællesskabet samler op

LineageOS er et eksempel på et aktivt udviklet mobiloperativsystem drevet og vedligeholdt af opensource-fællesskabet. OS’et udspringer af Googles eget Android Open Source Project, så du får oplevelsen af Android som du kender den, men uden Googles apps som standard - du bør dog stadig vælge at installere GApps, såsom Google Play Services oveni, da den danske stat bygger en stor del sin IT-infrastruktur på IT-mastodontens teknologi, så for ikke at stå med håret i postkassen ift. f.eks MitID og Rejsekort-app’en, så kommer du næppe uden om Google Play/Google Play Services.

Måske får vi en dag mulighed for at købe flere rene Linux-mobiler med ulåste bootloadere á la PinePhone, men indtil da er dette den bedste løsning.

Link:
https://openandroidinstaller.org/

Level 9000: Ægte Linux på din mobil

Er du parat til ægte Linux-oplevelse, så kan du faktisk installere den ægte vare på din telefon (se i oversigten på nævnte websites om den er understøttet):
Ubuntu Touch, med samme type installer, eller hvis du er parat til gå fuld hardcore: PostmarketOS. Vær dog opmærksom på, at MitID-app’en formentlig ikke virker, ej heller med Anbox (Android emulator). Du kan dog bestille en kodeviser hos MitID som alternativ til at bruge en mobil. Jeg har haft en fest med at køre Wayland Weston-kompositoren på en ældgammel Samsung S3 Mini. Jeg optog et videoklip af bootsekvensen, som jeg vil se, om jeg kan finde igen. Det giver mig et kick, at kunne genoplive gammel hardware på den måde.