29. November 2023

ActivityPods 2.0

En af de største problemer med de decentrale tjenester i Fediverset, er, at du skal have et login på hver server, du vil benytte, og så ligger al din data på den pågældende server. Det er der ikke så meget decentralt over, for hvad sker der, hvis serveren crasher og lagermedierne går i stykker. Ja, så mister du alle dine data.

Der er dog ingen grund til umiddelbar panik, for mange af instanserne i Fediverset er drevet af dygtige, frivillige ildsjæle. Men fejl sker, det er en naturlig del af tilværelsen. Så derfor bør vi nok forvente, at der på et tidspunkt, et-eller-andet-sted vælter en server, hvor backuppen ikke kan reetableres.

Det prøver ActivityPods-konceptet at rode bod på - ActivityPods er en teknologi, der komplementerer ActivityPub-protokollen, som f.eks det decentrale medie Mastodon bygger på. Du har din egen datapod med dine data, og så kan alle tjenesterne i Fediverset “spørge om lov” om at få adgang til dine data via denne pod.

ActivityPods v1.0 er allerede ude, men har iflg. udvikleren nogle ulemper, fordi den er meget afhængig af backenden på den maskine, der hoster Pod’en. v2.0 er på tegnebrættet, og her flytter backenden ind i hver sin pod.

https://activitypods.org/#activitypub

Edit: I en tidligere udgave af opslaget spekulerede jeg i mulige backupstrategier for en sådan podløsning. Jeg tror dog ved nærmere eftertanke, at det ligger udenfor selve specifikationens opgave at begive sig ind på dette område, så tekstafsnittet var bare “støj” ift. resten af opslaget. Derfor er det fjernet.

Add comment

Fill out the form below to add your own comments