24. November 2023

Grafiske touchups - og “styresystemsrant”

Jeg har lavet lidt småjusteringer her på sitet. Jeg var ikke tilfreds med overskueligheden, så jeg har skruet lidt på nogle skriftstørrelser og afstande (hvis ikke du kan se forskel, så prøv at rydde browser-cachen).

Det er i sig selv fantastisk, at man med få virkemidler kan få et andet udtryk frem. F.eks har jeg været lidt mere hardcore med prioriteringen. Prioritering af størrelser og formkontraster ift. primær og sekundær information er et helt felt indenfor grafisk brugerfladedesign, som jeg kan bruge timer på. Timer er nøgleordet, for jeg rammer yderst sjældent det, jeg gerne vil have i første hug.

Noget, jeg muligvis vil kaste mig over til næste år er “Theming” af skrivebordmiljøer på Linux/Unix-platformen. Det kunne også være et emne til en fremtidig guide. Det er blevet mere interessant for mig, fordi ens theme nemt kan distribueres i en Flatpak.

Fremskridt og tilbageskridt

Nogle af skrivebordsmiljøerne blandt Open Source-operativsystemerne er blevet rigtig flotte efterhånden. Andre trænger til en hjælpende hånd, fordi designet emmer af 1995, “beton” og skrifttypevalg- og størrelser, der ikke er konsekvente. Her må jeg dog lige stoppe mig selv lidt, og huske på, at vi er forskellige som mennesker, og at nogle kan lide den slags, som andre synes knap så godt om.

Derfor synes jeg også bare, at hvis man går og summer med én idé, så er det bare med få det ud i verden. Vi bekymrer os generelt alt for meget om, hvad andre - måske - mener, men vi kan dybest set ikke vide det, før idéen er blevet til virkelighed. Og selv der, er det så ikke vigtigst, at vi selv er tilfredse - først?

Det har altid undret mig, at de kommercielle closed-source operativsystemer er gået i den modsatte, antikreative retning. Her har man støt og roligt fjernet mulighederne for at lade kreativiteten råde. Måske har man kigget på brugerdata og ikke fundet det værd at bibeholde de ekstra grafiske tilpasningsmuligheder. Det er ærgerligt. For hvis computere skal have et venligt ansigt, der viser en persons personlige stil, så skal man kunne vælge dens udseende. Styresystemet er jo, ligesom hardwaren, “ansigtet” udadtil.

Windows - altid businessfolket først

Min første PC fra 1993 havde Microsoft Windows 3.1. Den eneste tilpasningsmulighed var, at baggrunden på hele systemet kunne ændres, og vinduernes baggrundsfarve kunne være andet end hvid. Jeg tror, der var 16 forudbestemte forgrundsfarver at vælge mellem, som måske faldt sammen med at EGA-video stadig fandtes?

Det er dog Windows 95, der kendetegner den første grafiske skifte, jeg husker for alvor. Jeg blev blæst bagover - jeg havde fået fat på en betaudgave, kan jeg huske. Og selvom den havde sine fejl, så gad jeg simpelhen ikke tilbage til Windows 3.1.

Windows 95 bootede med en grå bundbjælke, den kunne man bestemme farven på.. Fancy! Jeg havde tilmed meget sjov ud af Microsoft Plus-pakken, som tilføjede noget ekstra personlighed til brugerfladen i form af nye baggrunde og cursorgrafik. Microsoft udgav f.eks også Microsoft Bob til børn. Man kan sagtens, især som voksen, mene at det er noget pop, men det var interessant, at IT-giganten prøvede at udforske mulighederne for at personliggøre computeren noget mere, end hvad vi ellers havde set.

Senere legede jeg meget med Stardock Windowsblinds. Det findes endda stadig! Men læg mærke til, at det er et 3. parts program. Microsoft har altid gerne villet diktere en bestemt businessagtig stil, og imens har man langsomt, men sikkert udfaset mulighederne for tilpasning “by design”.

Ser jeg tilbage igen, så var Windows XPs brugerflade en kende for farveladeagtig, men det var samtidig et udtryk for, tror jeg, at man ville tilføre noget friskhed, og det lykkes. Microsoft er - som før nævnt - sidenhen faldet tilbage til et afdæmpet businesslook. Windows 11 er ganske ok, det gavner lidt, at Microsoft måske er faldet lidt i gryden med Apple-juice, men der mangler stadig noget identitet. Skal jeg nævne noget næsten nutidigt banebrydende Microsoft-design… Hmmm, så ville det formentlig være Windows Mobile med Tile-looket. Om man kunne lide det - tja, smagssag - men man har sikkert haft det sjovt i UI-designafdelingen.

Konsistent design, men hvor er vildskaben, Apple?

Apple har været rimeligt konsistente i deres designsprog. Runde, organiske former og aluminium-look har en tidløs friskhed over sig. Men deres designs er også udtryk for en sikker stil, som helst ikke må sprælle for meget. Du kan i MacOS ændre baggrundsskærmen, vælge accentfarver på f.eks dropdownknapperne, og bestemme dig for et mørkt eller lyst farveskema - det er mere eller mindre det.

MacOS (OSX) har ikke ændret sig ret meget over årene, der er blevet fjernet nogle gradienter og emboss effekter, så det er holdt opdateret, men stadig konservativt friskt. De manglende valgmuligheder hæmmer et image, der ellers gerne vil signalere ungdommelighed og kreativitet. Man husker 1984-reklamen, hvor Apple udfordrer de tunge businessdrenge. De er sådan lidt selv endt der i takt med, at personerne på chefgangen er blevet gråhårede ;-)

Jeg husker plastik-Mac’en iMac G3 fra sidst i 90′erne. Den var tidstypisk modig, og rippede op i en computerbranche, de på daværende tidspunkt var fikseret på basefarvede plastik- eller aluminiumskabinetter. Det er den på sin vis stadig. Man kan godt savne den vildskab helt generelt, for uanset om man kunne lide modellen eller ej, så signalerede den rebelskhed overfor en fastlåst branche. Der må være andre udover Apple, der kan gøre computeren til et pænt stuemøbel? Selvom en del af Apples succes ligger i at kunne læse markedet, så bunder noget af deres succes også i, at de andre producenter ikke engang prøver at udfordre på f.eks designvalg. Jo, jo - der popper forsøg op fra f.eks Lenovo indimellem såsom Ideacenter Mini eller HPs All-in-One-modeller, men det er svært at vide, om det er et udvalg, der hænger ved.

Når nu Apple i dag lancerer hardware i forskellige farver, så der også være mulighed for mere “spænding” på desktop’en. Der er ingen, der siger, at man skal skrotte det nuværende look, hvis det er det, der behager flertallet. Apple kunne sagtens tilbyde ekstra tilpasningsmuligheder. Hvis de øvrige Unix-varianter kan, så kan MacOS-desktoppen også. For kreativitetens skyld.

Win-win med Open Source-desktoppen

Hvor de kommercielle closed-source systemer rent grafisk efter min mening står i stampe, så står Open Source-miljøet i stærk kontrast.

Muligheden for theming har været der i årtier på både Linux og mange andre Unix-varianter (BSD’erne, HaikuOS). Det er en funktion, der har undveget mainstream-pressen, fordi emnet anses for at være for nørdet, og derfor behandles den også ret sjældent af Open Source-fokuserede medier. Det er en skam, for det viser noget af fleksibiliteten på platformene og i forhold til at bidrage med din egen stil på din computer.

Du kan vælge at gå med det design som Gnome og KDE-designerne har valgt, eller du kan lave dit eget, hvis du har lyst, fordi værktøjerne er der. Det er ikke altsammen lige pænt, men min holdning er i grunden irrelevant. Nogen har kastet sin sjæl ind i at udtrykke sig, og det fede er at smag er forskellig. Så det, jeg finder grimt, kan du sagtens finde rigtig flot. Det er sådan, det skal være, for det kommer der forskellige løsninger ud af.

Her er nogle nutidige eksempler på KDE og Gnome-desktops:

https://store.kde.org/p/1897311
https://store.kde.org/p/1669399
https://store.kde.org/p/1306014
https://store.kde.org/p/2083469
https://www.gnome-look.org/p/1898573
https://www.gnome-look.org/p/1995443
https://www.gnome-look.org/p/1125197

Det skal siges, at der er en lang række andre skrivebordsmiljøer, end blot de viste:
XFCE, i3, Sway, Mate og Cinnamon kan også tilpasses. Nogle designs imiterer tydeligvis Microsoft Windows og Apple MacOS. Det tolker jeg som om, at brugerne grundlæggende er vilde med GUI-designet på de platforme, men gerne vil have de friheder, deres open source OS tilbyder.

Se, nu endte min simple opdatering jo egentlig i den vildeste “rant”. Det er det, der sker, når man funderer for meget. Nå, videre i teksten - nu har jeg jo lagt i kakkelovnen til, at skulle lave nogle vilde themes. Ups.

(beklager mangel på thumbnails, men blogsoftwarens billeddel lader noget tilbage at ønske)

Generel indgang til de to theme stores

KDE Global Themes
Gnome Look

Add comment

Fill out the form below to add your own comments