Tilbage til oversigten

So many ideas, so little time...

Friday, August 16, 2019

Jeg kunne helt ærligt godt bruge nogle flere timer i døgnet. Har altid ment at 24 timer var for lidt, og at 8-9 timers søvn er spild af tid


Måske er det 40 års krisen (omend jeg er 40-frisk-og-frejdig.. NÅ! ;)), der banker på, men jeg har haft mange eksistentielle tanker omkring, hvad mit bidrag til samfundet skal være. Jeg har over en lang årrække produceret en mængde hjemmesider og lavet et hav af moduler, men det er altid til en snæver målgruppe. Jeg vil gerne prøve at nå bredere ud. Handicapområdet ligger lige for - my people - det er lavprioritet for de fleste, så der kan laves en masse optimeringer på software og udstyrsfronten (har I set de der exoskeletter? Nu er de efterhånden nede i en størrelse, så de er brugbare.)

Om 40-45 år, når jeg sidder i min yndlingsstol og rocker, så vil jeg kigge tilbage og sige, at jeg prøvede at gøre noget med de muligheder jeg har. Nogle er skidegode til at bygge huse, passe børn eller har fod på lovgivningen, organisatorisk arbejde eller noget helt femte. Mit fysiske handicap sætter nogle begrænsninger, men min force er. at jeg kan programmere. Jeg bliver aldrig "færdigudlært" indenfor det her område. Men det har altid været mit mål at blive klogere og danner faktisk hele grundlaget for min optimisme.

Jeg tumler med en række idéer som jeg h?ber kan omsættes i praksis indenfor nær fremtid - det kræver også, at jeg kan finde tid til at udvikle dem. Jeg kan se konturene af noget fedt, hvis jeg kan få handicapparkering.dk på skinner, og så efterfølgende det projekt som jeg skitserer nedenfor. 

Et eksempel kunne være at vænne hele tankegangen om et operativsystem på hovedet, sådan at det bliver handicaptilgængelighed først, fremfor at det er noget, man "klistrer" på bagefter. Det er min observation i forhold de operativsystemer jeg kender.

Nu bliver det lidt teknisk:

Pt. har jeg sat mig lidt ind i bygge en mindre Linux-distribution, først prøvede jeg at lave min egen distro, det gik ikke heelt godt, som du måske kan se på min Youtube-kanal, der var nogle huller i min viden. Men efterfølgende fik jeg bootet ind i terminalen, så det blev en delvis succes. Jeg har så sidenhen leget lidt med debootstrap, som laver en lille Debian-installation, der kan booles fra f.eks en USB-stick og det virker - men jeg synes det er for volumiøst til mit formål. Så jeg er klar på at træde et par skridt tilbage.

Det, jeg søger er lettere simplificeret et minimalistisk setup, som lige akkurat kan boote en Linux-kernel, som så igen kan boote Wayland-kompositoren (måske endnu mere minimalistisk, GTK er et krav) og give mig muligheden for at åbne et browservindue, lidt i stil med Googles ChromeOS eller Open Source-pendanten ChromiumOS.

Det ville være "nemt" bare at fork'e ChromiumOS, men omfanget af den kodebase giver mig myrekryb. Jeg tror på, at det ikke behøver være så komplekst at bygge noget brugbart, som samtidig er uafhængigt at store aktører. Vi er sgu nødt til at prøve på at demonopolisere verden (bit-for-bit.. hæ!). Jeg har ikke tænkt mig at bygge alt fra bunden, for så bliver jeg aldrig færdig. Det kunne være ret fedt at have en prototype medio 2020 f.eks.

Ultimativt kunne jeg godt tænke mig at systemet kunne bootes hurtigt på mindre end RaspberryPi, og med et sæt drivere, der gør det muligt at køre på flest mulige enheder. Hvis baggrunden for den grafiske brugerflade er gængs HTML og CSS, så burde det være en relativ let sag at tilpasse systemet til forskellige enheder i en bolig og folk kan derefter i princippet forme deres system som de har lyst til. 

Måske synes du at det er tosset at bygge et system, der praktisk talt bare booter ind i en browser. Men det er jo den vej, det går, 70'ernes mainframes vs. dummeterminalerne om igen, for så kan de store IT-mastodonter nemlig tjene penge lipå at sælge abonnementstjenester.

Men der er en vis logik i at skærme brugene fra kompleks teknisk opsætning, det er jo ikke den slags ting, man gider at bruge tid på foran en skærm. Selvom jeg sværger til programmer der fungerer offline (siger webudvikleren), udenom en browser, så spenderer jeg alligevel ca. 85% af min tid i en browser. Det er sgu lidt vildt ;)

Opskrift indtil videre
Bootloader (hvilken? egen?)
Her er FSFs multiboot: https://www.gnu.org/software/grub/manual/multiboot/html_node/kernel_002ec.html#kernel_002ec

Linux-kerne - seneste stable (kigge på, hvor meget der kan udelades)
Simpel GUI, med mus, men primær fokus på genveje, pegepinde-devices og evt. stemmestyring. Måske kan man endda få udstyr med i købet, som vi ikke har tænkt på.
GTK++
https://github.com/ultralight-ux/Ultralight (ikke bundet til Linux, så man kan i princippet lave en GUI til MacOS og Windows også - det virker for mig bare mest dragende at der kan leveres en færdig "pakke")
https://wayland.freedesktop.org/ (Wayland for at være mest mulig fri af legacy-kode..)