Tilbage til oversigten

Hva' gør vi nu.. Lille du?

Sunday, October 13, 2019

Jeg har et had/kærlighedsforhold til politik. Jeg følger med, og er også selv aktiv, men nytter det noget?


Jeg ser mange af diskussionerne på de social medier, hvor folk ytrer deres mening om politik. Det er altid spændende, selvom diskussionen kører i ring. Det er de samme ytringer på både højre og venstre side af det politiske spektrum. Sommetider spørger jeg også mig selv, om det overhovedet nytter, for jeg synes jo sjældent, at diskussionerne handler om fremskridt. Jeg er socialist - og allerede der bliver jeg genstand for floskler som "Nååå, du vil gerne have det, som det var i Sovjetunionen?" .. Nej for fanden, jeg har jo også et dansk værdisæt i mine årer. Det er for mig ting som demokrati, nærhed, og omsorg for mennesker og natur. Jeg er også ret sikker på, at man ikke kan drive et samfund, selv hvis alle socialistiske visioner blev realiseret. Hvordan vil man drive innovation, hvis ikke der er konkurrence? Men kunne vi få bare nogle af de socialistiske værdier inkorporeret i samfundet, så ville det være fint. For hele globaliseringen og den kapitalistiske tænkning, den gavner kun dem, der har ressourcerne, og sætter alt for ofte almindelige borgere sidst. 

Jeg synes mange af de sunde værdier er blevet tabt ift. at samfundet jagter vækst og velstand. Jeg er ikke imod vækst og velstand som sådan, men den skal være bæredygtig, etisk forsvarlig, og inkluderende.

Den er ikke bæredygtig, hvis de ressourcer man forbruger bidrager til mere forurening. Det kan ikke være rigtigt, at vores allesammens natur skal vige, fordi man jager et eller andet kunstigt opskruet vækstideal. Den er ikke etisk forsvarlig, hvis man udnytter den befolkning, der udvinder metallerne (lousy løn og arbejdsmiljø), og den er ikke inkluderende, hvis vækstidealet bruges til at holde befolkningsgrupper ude af arbejdsmarkedet.

Der er et område, hvor jeg mærker en form for progression, og det er den grønne omstilling. Jeg har mine tvivl omkring, hvorvidt vi når en 70% CO2-reduktion i 2030, men i det mindste er det udstukket en retning. Det er stort, at der overhovedet sker noget - og selv de mest klimaskeptiske partier i Folketinget har flyttet sig. Det kræver ikke ret meget udsyn i verden at se, at handling er nødvendigt.

På det hjemmelige plan, synes jeg, der er en lasseiz-faire holdning til forbedring af biodiversiteten og drikkevandsbeskyttelse. Fra politisk side tør man ikke ikke sætte tommelskruerne på overfor industrien og landbruget. De kan stort set gøre som det passer dem, når det kommer til udledning. Et godt eksempel er f.eks brugen af Round-Up, som man fra politisk side tøver med at forbyde. Hvis man fra politisk side havde "balls" nok, så havde man jo startet udfasningen for længe siden. For der sker noget fantastisk, når virksomhederne bliver stillet overfor ultimatummer - de dropper "business-as-usual", og begynder at innovere. 

Vi skal også gøre noget selv ude i husholdningerne, og det er faktisk relativt simpelt. Jeg er på ingen måde hellig, men jeg forsøger at gøre noget og det kan blive en hel sport. Jeg har fået anskaffet mikroplastfri karklude. Alle pærer er udskiftet til LED. Jeg har analyseret mit computerbehov, og bruger nu stort set kun udstyr, der har "low-power"-processorer. Det var et ret simpelt "offer", for jeg er blevet en halvgammel mand, som ikke spiller computerspil mere. Strømslugere i en computer er processor og grafikkort.

Jeg forventer, det bliver ren win-win, både for naturen og min pengepung, fordi jeg sparer på elregningen. Jeg sigter også efter at min næste bil bliver en elbil. Nørdsiden af mig fornægter sig ikke - jeg har aldrig gået op i mode. Tøj er for mig noget, som skal være komfortabelt. Jeg er flintrende ligeglad med, hvem der har lavet det, så allerhelst noget uden mærke. Selvfølgelig dukker jeg op i "pænt" tøj, når etiketten kræver det, men jeg finder mig bedre til rette i et par cowboybukser. Mit tøj har i øvrigt de senere år været genbrugstøj eller sidste års kollektion. Jeg har tidligere været medejer af en sportstøjbutik, så jeg kender lidt til avancerne, og ved cirka hvornår der kan spares. Men j

Jeg køber også mere plantemad - jeg spiser stadig kød, men jeg har fundet ud af, at jeg sætter mere pris på det, hvis jeg ikke får det så tit, og jeg mangler ikke kød i hverdagen. Det er også lidt et oprør mod kødindustrien, som jeg absolut ikke føler, handler forsvarligt - hverken i forhold til dyrevelfærd eller i forhold til forbrugerne. Det er naturligvis en grov generalisering, men man kan jo bare kigge i statistikkerne over f.eks lange dyretransporter osv. Sådan en slatten rullepølse, man køber vacuumpakket i et supermarked ...? Det bliver et nej tak herfra. Desværre så sker det lidt for ofte, at "naboen" er ligeglad.

Sku' vi ikke bare prøve at lave i morgen lidt bedre end i går?