Tilbage til oversigten

BBS'erne lever stadig

Thursday, August 8, 2019

Hold nu fast, jeg er overvældet over, hvor mange BBS'er der stadig er aktive. Hvis du ikke ved hvad et BBS er, så læs med her


Før internettet vandt frem i Danmark i midt-90'erne, sad jeg med min fars nyindkøbte analoge modem og surfede på BBS'er. BBS står for Bulletin Board System, og kan vel egentlig simplificeret kaldes en elektronisk opslagstavle. På et BBS kan man lave flere forskellige ting: tjekke mails, spille spil, chatte med folk. Men hvor internettet i dag er et stort spind af servere, der snakker med hinanden (see what I did there?!), så var BBS'erne i nogen grad begrænset til deres egen lille baggård.

Der var en del der organiserede sig under FidoNet, som er et netværk til udveksling af filer og beskeder. De udvekslede så data på bestemte tider af dagen. Dengang var man begrænset af telefonlinierne (og ikke mindst minutpriserne for et opkald!) , så man kunne ikke bare lade sin forbindelse stå åben. Amerikanerne var lidt heldigere stillet, for de havde så vidt jeg husker flatrate-afregning på deres telefonlinier, hvilket gjorde det lidt sjovere for dem, fordi de ikke skulle tænke så meget i forbrug.

Nå, men jeg har fundet denne liste over BBS'er, som du måske finder sjov at kigge på, om ikke andet, så for nostalgiens skyld:
https://www.telnetbbsguide.com/

Det er lidt svært at vide, hvad man skal prøve, men PCMag anbefaler disse:
https://www.pcmag.com/feature/358037/7-modern-bbses-worth-calling-today

På sitet kan du koble op på BBS'erne via en indbygget terminal umidelbart underneden BBS-informationerne - men hvis du vil opleve the real deal, så tjek SyncTerm, som findes til både Linux, MacOS og Windows.

Jeg er overrasket over, hvor mange BBS'er der egentlig er i drift. Men de her services kommer nok til at overleve alle de kommercielle (IRC er også stil going strong, selvom det er røget lidt i baggrunden)

Awesome!