< Tilbage...

Blogindlæg

James Webb

Indlæg publiceret: 08-01-2022 17:10:39

Netop som jeg skriver dette opslag, kører NASAs livestream i baggrunden på mit TV. Man har låst James Webb-teleskopets primære spejl på sin plads. Det bliver så vildt spændende, at se hvilke billeder, det kan sende ned til os, når den er på plads. I livestreamen har man lige sagt, at man håber at kunne se helt tilbage til 100 mio. år efter Big Bang.

Jeg har altid været fascineret af universet, fordi det er så uendelig stort derude. Jeg tror det er sundt for mennesket, at der er noget, om vi ikke helt forstår, og som vi ikke kan tæmme. Men det fascinerer mig så meget, vi har lært, alene i min levetid.

Efterhånden som man opdager flere ting, så viser det sig, at vi er ret unikke eftersom de solsystemer, vi kender til for nuværende er markant anderledes. Vores egen sol er en main-sequence* G2-type stjerne, og dem er der forholdsmæssigt ikke mange af i vores nabolag. De fleste, man finder er røde dværgstjerner, som har en mindre massefylde og generelt er mere lyssvage. Det er generelt dårlige egenskaber for liv, som vi kender det. Samtidig har røde dværgstjerner den triste egenskab, at de ofte udsender voldsomme soludbrud, Soludbrudene er meget radioaktive, og den rammer nærliggende planeter med stor styrke og "rister" derved deres overflade. Det er skidt for levende organismer.

Vi har endnu ikke observeret intelligent liv i rummet, trods mange års intens eftersøgning. Det gør det svært for mig ikke at være ydmyg over, at vi sidder på den her lille unikke perle af en klode, som rummer så meget mangfoldigt liv.

Jeg er vokset op med Star Trek, Star Wars, Firefly og en masse andre science fiction-serier og spil, så jeg er naturligvis klar på, at vi skal derud i rummet. Det er også i den jagt på nye mål, at man opfinder nye ting, der er til gavn for os på Jorden

Vi står på tærsklen til at kunne leve på månen - se NASAs Artemis-mission, og det vil man så bruge, som et springbræt til Mars. Samtidig er en masse andre landes rumfartorganisationer i gang med andre spændende missioner (også Danmark via den europæiske rumfartsorganisation ESA), og jeg kunne godt tænke mig at se, om jeg kan bruge mine evner, og så bygge et samlende ressource site. Jeg har en server, der står og keder sig lidt, og den kunne vi jo godt sætte lidt i arbejde ;-)